Τρεις πρώην διεθνείς εισαγγελείς κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση για σφαγές μεγάλης κλίμακας και βασανιστήρια σε μια έκθεση που βασίζεται στη μαρτυρία ενός λιποτάκτη και συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Κατάρ, μιας χώρας που υποστηρίζει τους σύρους εξεγερμένους.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, βασίζεται στη μαρτυρία και τις φωτογραφίες που προσκόμισε ο πληροφοριοδότης αυτός, που διατήρησε την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για τον θάνατο 11.000 κρατούμενων στις συριακές φυλακές. «Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μόνο ένα μέρος, το οποίο δεν μπορώ να κατονομάσω για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ντέσμοντ ντε Σίλβα, στο BBC.

Σε ολόκληρη τη Συρία «υπάρχουν πολλά ακόμη» πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε ο οποίος συνέταξε την έκθεση αυτή μαζί με τον Τζέφρι Νάις, τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα στη δίκη του γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τον Ντέιβιντ Κρέιν, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

Η έκθεση αυτή των 31 σελίδων, που έγινε έπειτα από αίτημα του Κατάρ το οποίο και την χρηματοδότησε, δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, τη λεγόμενη Γενεύη 2.

Βασίζεται στη μαρτυρία ενός φωτογράφου ο οποίος ισχυρίζεται ότι λιποτάκτησε από τη συριακή στρατιωτική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του μια κάρτα μνήμης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 55.000 φωτογραφίες από 11.000 νεκρούς στις συριακές φυλακές από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.

Ο φωτογράφος αυτός, στον οποίο δόθηκε το κωδικό όνομα Καίσαρας, εργαζόταν ως ερευνητής στην στρατιωτική αστυνομία της Συρίας και μετά την έναρξη του εμφυλίου ανέλαβε να φωτογραφίζει έως και 50 πτώματα ημερησίως. Όταν λιποτάκτησε έδωσε τις φωτογραφίες στο Συριακό Εθνικό Κίνημα, μια ομάδα των εξεγερμένων που υποστηρίζεται από το Κατάρ.

Ο Καίσαρας δήλωσε στους τρεις εισαγγελείς ότι δουλειά του ήταν να φωτογραφίζει τους νεκρούς κρατούμενους, όμως δεν ισχυρίστηκε ότι γίνει αυτόπτης μάρτυρας εκτελέσεων ή βασανιστηρίων.

Οι φωτογραφίες χρησίμευαν στην έκδοση πιστοποιητικών θανάτου χωρίς οι οικογένειες να χρειαστεί να δουν τις σορούς, αλλά και επιβεβαίωναν ότι εκτελέστηκαν οι διαταγές, επισημαίνεται στην έκθεση. Οι οικογένειες των νεκρών ενημερώνονταν ότι η αιτία θανάτου ήταν είτε μια «καρδιακή προσβολή» είτε «αναπνευστικά προβλήματα».

Στις φωτογραφίες φαίνονται αποστεωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, τα οποία φέρουν σημάδια βασανιστηρίων, ενώ κάποια από αυτά δεν έχουν μάτια. Σε άλλα φαίνονται σημάδια στραγγαλισμού ή ηλεκτροσόκ.

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις, ικανές να γίνουν δεκτές από ένα δικαστήριο, για τον συστηματικό βασανισμό και τη δολοφονία κρατουμένων από πράκτορες της συριακής κυβέρνησης», αναφέρουν οι τρεις εισαγγελείς στην έκθεσή τους.

«Οι φωτογραφίες αποστεωμένων πτωμάτων θυμίζουν εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί», προσθέτουν. «Εκτιμούμε ότι τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το συριακό καθεστώς. Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το συριακό καθεστώς», υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς στην έκθεσή τους.

Πάντως ο ντε Σίλβα σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της άλλης πλευράς δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις που έχουν οδηγήσει πολύ υπεύθυνους ανθρώπους να πουν ότι εγκλήματα έχουν διαπραχθεί και από τις δύο πλευρές. Όμως αυτή η συστηματική δολοφονία κρατουμένων αποδίδεται, κατά τη γνώμη μας, στην (συριακή) κυβέρνηση».

Οι συντάκτες της έκθεσης έθεσαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους στη διάθεση του ΟΗΕ, των κυβερνήσεων και των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν πειστικό και ειλικρινή μάρτυρα», υπογράμμισε ο ντε Σίλβα, προσθέτοντας ότι συνάντησε τον Καίσαρα επί τρεις ημέρες μαζί με τους δύο συναδέλφους του.

«Το ενδιαφέρον που έχει το Κατάρ για την υπόθεση αυτή δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι ψευδή. Έχουμε λάβει υπόψη μας το γεγονός αυτό και ήμασταν πολύ σχολαστικοί στην εργασία μας», υπογράμμισε.