Ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί υποσχέθηκε σήμερα να συνεχίσει την καθιστική του διαμαρτυρία για λάθη και αδυναμίες της αστυνομίας ύστερα από μια νύχτα που πέρασε μαζί με τους υποστηρικτές του σε πάρκο κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Αρβίντ Κεζριουάλ, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και ηγέτης του Κόμματος του Απλού Ανθρώπου (AAP), που έγινε τον Δεκέμβριο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας του Νέου Δελχί, χαρακτηρίστηκε «αναρχικός» όταν άρχισε το πρωί της Δευτέρας την κινητοποίησή του ζητώντας μεταρρύθμιση στη λειτουργία της αστυνομίας που κρίνεται αναποτελεσματική.

Η δράση του Κεζριουάλ μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του ινδικού Τύπου χθες, ο οποίος διερωτάτο για τη σημασία της κινητοποίησής του. «Ο αναρχικός πρωθυπουργός βυθίζει το Δελχί στο χάος», είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Hindu.

Ο 44χρονος πρωθυπουργός του Δελχί κοιμήθηκε τυλιγμένος σε μια κουβέρτα πριν ξυπνήσει σήμερα το πρωί από το κρύο, τη βροχή και τον άνεμο.

«Θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία μας. Πώς ο υπουργός Εσωτερικών (Σουσιλκουμάρ) Σίντε μπορεί να κοιμάται όταν τόσα εγκλήματα διαπράττονται στο Δελχί, όταν γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο Δελχί; Δεν θα το διαπραγματευτούμε», δήλωσε σήμερα το πρωί στον Τύπο.

Ο Κεζριουάλ θέλει να ελέγξει την αστυνομία του Δελχί, η οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητά της και φημίζεται για την διαφθορά στις τάξεις της, και η οποία έως σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιείται υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων της τάξης, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο πάρκο έχουν αποκλειστεί και η αστυνομία ελέγχει την πρόσβαση σε αυτήν καθιστώντας δύσκολη την έλευση των υποστηρικτών του Κόμματος του Απλού Ανθρώπου του πρωθυπουργού του Νέου Δελχί.

Ο βιασμός μιας φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012 προκάλεσε οργή και ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, κυρίως κατά της απραξίας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί θέλει να επωφεληθεί από τις καλές του επιδόσεις στις εκλογές του Νέου Δελχί για να προωθηθεί σε εθνικό επίπεδο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη.

Ωστόσο ένα από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Δελχί, κατηγορήθηκε ότι θέλησε να αποδώσει ο ίδιος δικαιοσύνη συλλαμβάνοντας τέσσερις γυναίκες από την Ουγκάντα ως ύποπτες για πορνεία.

TAGS