Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο» από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε έκθεσή τους, που βασίζεται στη μαρτυρία και τις φωτογραφίες ενός λιποτάκτη, τρεις πρώην διεθνείς εισαγγελείς κατηγορούν το συριακό καθεστώς για μαζικές σφαγές και βασανιστήρια κρατουμένων. Η έκθεση κάνει λόγο για 11.000 κρατούμενους που πέθαναν στις φυλακές της Συρίας.

Αυτό «δείχνει πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση» στη Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, τη λεγόμενη Γενεύη 2, ο ίδιος εκτίμησε ότι «η ανθρωπότητα πρέπει να δράσει, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να λάβει σωστές αποφάσεις».

«Αν παραμείνουμε αδρανείς, το αποτέλεσμα» της συνόδου «θα είναι απογοητευτικό», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει υποδεχθεί περίπου 700.000 σύρους πρόσφυγες και ότι έχει ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα, και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει «να έχει μια πιο συγκροτημένη προσέγγιση» στη συριακή κρίση.

«Έχουμε αρκετά ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Αλλά «δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την τωρινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία», επισήμανε ο ίδιος.

«Αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ φύγει, θα είναι η βούληση του λαού που θα κυβερνήσει τη Συρία», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, που βρισκόταν στο πλευρό του τούρκου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι αν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα είναι αληθινές, αυτό θα αποτελεί «μια επιβεβαίωση των ωμοτήτων» που διαπράττονται στη Συρία.