Η Λιβύη δεν έχει επιτύχει να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύο χρόνια και πλέον μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η Λιβύη δεν κατάφερε να εγκαθιδρύσει ένα κράτος δικαίου και να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών, τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται στην αναρχία» εκτίμησε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κεφάλαιο της έκθεσής της το οποίο αναφέρεται στη Λιβύη.

Η HRW αναγνώρισε ότι οι αρχές διαθέτουν «περιορισμένες δυνατότητες για να περιορίσουν (την δράση) των εκατοντάδων ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων που ευθύνονται για τις παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) πέρα από κάθε έλεγχο της κυβέρνησης».

Εντούτοις, η οργάνωση υπογράμμισε ότι οι μεταβατικές αρχές είναι σε θέση να επιτύχουν πρόοδο στις «μεταρρυθμίσεις των κατασταλτικών νόμων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμποδίζουν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία».

Η Human Rights Watch παρότρυνε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τους νόμους που επιβάλλουν την ποινή του θανάτου, περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης κι ευνοούν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Η οργάνωση εκτιμά ότι «ο ποινικός κώδικας επιβάλλει βαριές ποινές για μία σειρά εγκλημάτων τα οποία ορίζονται αόριστα ως "επίθεση" εναντίον ενός δημοσίου υπαλλήλου ή "περιύβριση" αρχής».

Καταγγέλλει επίσης τις δεκάδες δολοφονίες που διαπράττονται στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα, στα ανατολικά της χώρας, με στόχο δικαστές, πολιτικούς ακτιβιστές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

«Οι αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες για τις δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα, για τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών στη Βεγγάζη και την Τρίπολη και για τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων και των ξένων διπλωματικών αποστολών, επικαλούμενες την έλλειψη πόρων και την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

TAGS