Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι ευχήθηκε στη Σερβία καλή αρχή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Σερβίας. 

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, μετά την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας- ΕΕ, ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν ο διάλογος Βελιγραδίου- Πρίστινας και η "μάχη" κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας που μετέβη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χώρα έχασε πολύ χρόνο και ότι την έχουν προσπεράσει τα πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ, τα οποία εν τω μεταξύ έγιναν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

"Σήμερα έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερα έσοδα απ' ό,τι πριν, ενώ εμείς είμαστε στο επίπεδο του 65% του ΑΕΠ του 1989" είπε ο κ. Ντάτσιτς. 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει ταχύτατα βήματα για να καλύψει τον χαμένο χρόνο. 

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι πολίτες της Σερβίας με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ απέκτησαν ένα άλλο μέλλον απ΄ αυτό που είχαν πριν από μερικούς μήνες και υπογράμμισε πως η χώρα έγινε αξιόπιστος εταίρος όχι μόνον της ΕΕ, αλλά και όλων των μελών της. 

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι στη διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες συμμετείχε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υπουργών Εξωτερικών, σε σύγκριση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άλλων χωρών. 

"Ήρθαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας και όλοι μίλησαν εγκωμιαστικά για τη Σερβία" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS. 

"Πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και να εργαστούμε πολύ περισσότερο, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε" τόνισε ο κ. Βούτσις επισημαίνοντας ότι η Σερβία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων απέστειλε μήνυμα και ότι είναι ασφαλής χώρα για επενδύσεις.