current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:01

Χάος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κίεβο (Βίντεο)

Χαοτική είναι η κατάσταση στο Κίεβο με τις συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας να συνεχίζονται στους δρόμους. Τα θύματα ήδη τρία, ενώ αναμένεται συνάντηση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Δημοσίευση 12:01’
αρθρο-newpost

Χαοτική είναι η κατάσταση στο Κίεβο με τις συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας να συνεχίζονται στους δρόμους. Τα θύματα ήδη τρία, ενώ αναμένεται συνάντηση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Χαοτική είναι η κατάσταση στο Κίεβο με τις συγκρούσεις διαδηλωτώναστυνομίας να συνεχίζονται στους δρόμους. Τα θύματα ήδη τρία, ενώ αναμένεται συνάντηση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Με νέα τους έφοδο πριν από λίγη ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν και διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουτσέφσκι στο κέντρο του Κιέβου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βάδισαν σε παράταξη κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες από τον χώρο των συγκρούσεων.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ώρες αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο ανθρώπων από σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο του Κιέβου. Από την αντιπολίτευση έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, που έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του.

Πάνω από 200 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων.

Συναντήσεις Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας, έκανε γνωστό με μήνυμά του στο Twitter ότι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δέχθηκε να τον συναντήσει σήμερα μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την κρίση στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος κάλεσε τους Ουκρανούς να μην ακολουθήσουν τους «εξτρεμιστές» συνεχίζοντας τις συγκρούσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μη ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γιανουκόβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, διά στόματος του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθηνε αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της χώρας κάνοντας λόγο για «πιθανές δράσεις» κατά του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους από το Νοέμβρη, εξαγριωμένοι από την απόφαση του Γιανουκόβιτς να βάλει «μπλόκο» σε εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας, με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας.

Την Κυριακή όμως οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν με την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης κατά των νομικών ρυθμίσεων που εμποδίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.


σχετικα αρθρα