Τα επόμενα βήματα της Σερβίας στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αφορούν το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης 23 (δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) και τη διαδικασία έλεγχου (screening process), όμως στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί και η οικονομική πρόοδος της χώρας, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ανθρώπους στη Σερβία είναι η οικονομία και θα ασχοληθούμε με την οικονομία και την πρόοδο της Σερβίας, την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, και θα μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειες στους τομείς αυτούς» είπε ο κ. Βούτσιτς.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία- για τον ίδιο προσωπικά -της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Σερβίας- ΕΕ, επεσήμανε πως σηματοδοτεί ότι η χώρα πέτυχε «καλούς χρόνους» στο «μονοπάτι» που επέλεξε να ακολουθήσει και επιβεβαιώνει ότι προοδεύει. «Παρ' όλα αυτά, ελπίζω ότι η πρόοδος μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω» τόνισε.

Υπενθύμισε δε ότι για όσα δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες χρειάστηκε να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες και υπήρξαν δυσκολίες, ενώ υπογράμμισε ότι στη Διακυβερνητική Διάσκεψη φάνηκε μια διαφορετική προσέγγιση προς τη Σερβία.

«Η Σερβία θεωρείται πλέον ένας αξιόπιστος και καλός εταίρος και θα πρέπει να αντλήσουμε οφέλη από αυτό για τους ανθρώπους μας, και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα ζουν καλύτερα, θα έχουν καλύτερα σχολεία και νοσοκομεία, θα κάνουν αλλαγές και θα γίνουν πιο εργατικοί» είπε ο κ. Βούτσιτς.