Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.

«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».
Ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την ΕΕ.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τελευταία νέα από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες στο κέντρο του Κιέβου, όπου από την Κυριακή σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών.

Ο Μπαρόζο ζήτησε από «όλες τις πλευρές να αποφύγουν» τη βία και «να λάβουν μέτρα που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε στην «θεμελιώδη ευθύνη των ουκρανικών αρχών να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δεσμευθεί σε έναν πραγματικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών».
Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».

Εξάλλου και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση