Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα στην πακιστανική επαρχία Βελουχιστάν έξι φρουρούς που προστάτευαν έναν ισπανό ποδηλάτη ο οποίος κάνει το γύρο του κόσμου.

Η επίθεση κατά του ποδηλάτη και των φρουρών του σημειώθηκε σε μια βίαιη και απομακρυσμένη περιοχή του δυτικού Πακιστάν όπου μια μέρα νωρίτερα είχαν σκοτωθεί 24 σιίτες προσκυνητές από έκρηξη παγιδευμένου λεωφορείου. 

Ο ποδηλάτης, ο οποίος ονομάζεται Χαβιέρ Κολοράδο, υπέστη μόνο μικρά τραύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία, αλλά η οικογένειά του δήλωσε πως δεν έχει τραυματισθεί. Είχε περάσει στο Βελουχιστάν του Πακιστάν από το Ιράν. Άλλοι έξι φρουροί τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Κολοράδο στο Facebook, ο ποδηλάτης σκόπευε να κάνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Νωρίς σήμερα είχε αναρτήσει την καταχώριση «Αντιός Ιράν, όλα Πακιστάν».

Η αστυνομία δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί ο Κολοράδο θέλησε να περάσει με ποδήλατο από μια τόσο επικίνδυνη περιοχή.

Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας του έδωσαν συνοδεία επειδή την επαρχία λυμαίνονται απαγωγείς, μαχητές Ταλιμπάν ενώ σε αυτή μαίνεται μια βίαιη αυτονομιστική εξέγερση, δρουν παραστρατιωτικά αποσπάσματα θανάτου και λαθρέμποροι ναρκωτικών.

Σε δήλωσή του, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στο Πακιστάν τη λύπη του για το θάνατο των φρουρών του Κολοράδο.

Στην ίδια περιοχή, μια βόμβα που είχε στόχο ένα λεωφορείο στοίχισε χθες τη ζωή σε 29 σιίτες προσκυνητές, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Τέτοιες επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα είναι ολοένα και συχνότερες στο Πακιστάν, όπου οι σιίτες αποτελούν το 20% ενός πληθυσμού 180 εκατομμυρίων ανθρώπων.