Αντίστροφα άρχισε να κυλά ο χρόνος για την έκδοση στη Γερμανία του πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και στη συνέχεια των κροατικών μυστικών υπηρεσιών, Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ο οποίος θεωρείται από τις γερμανικές αρχές ύποπτος για συμμετοχή στο σχεδιασμό της δολοφονίας του Κροάτη επιχειρηματία και αντικαθεστωτικού, Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983, κοντά στο Μόναχο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει κατά της απόφασης έκδοσής του Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ο συνήγορος υπεράσπισής του, αλλά και η κρατική εισαγγελία της Κροατίας.

Το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ είχε αποφασίσει νωρίτερα την έκδοση στη Γερμανία του πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ράνκο Όστογιτς δήλωσε σήμερα ότι αναμένει η αστυνομία της Γερμανίας να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης του Γιόσιπ Πέρκοβιτς και ότι η παράδοσή του μπορεί να συμβεί «οποιαδήποτε στιγμή».

«Πιθανότατα θα γίνει στο έδαφος της Κροατίας, υποθέτω στο Ζάγκρεμπ. Είναι σύνηθες να γίνεται στο αεροδρόμιο, ίσως υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία» είπε ο κ. Όστογιτς. 

«Το δικαστήριο ενημερώνει τη γερμανική πλευρά, η οποία λαμβάνει την πληροφορία και αναμένεται να καταθέσει το αίτημα. Όλα πρέπει να γίνουν σε διάστημα 10 ημερών, εκτός αν προκύψουν ειδικές συνθήκες, λόγω των οποίων θα υπάρξει προσωρινή, σύντομη αναβολή της έκδοσης» εξήγησε.

Η Γερμανία εδώ και καιρό ζητούσε την έκδοση του Γιόσιπ Πέρκοβιτς, αλλά το Ζάγκρεμπ πρόβαλλε αντιρρήσεις. Ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς από το 1990, μετά τη νίκη της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές, συνεργάστηκε με τη νέα κυβέρνηση του Φράνιο Τούτζμαν. Ο Πέρκοβιτς ήταν ένας από τους ιδρυτές της πρώτης πολιτικής και στη συνέχεια και στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Κροατίας.

Λίγες μέρες πριν από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου του 2013, εσπευσμένα άλλαξε ο νόμος, για τον οποίο είχε προηγηθεί συμφωνία με την ΕΕ, ώστε η Κροατία να μην μπορεί να εκδώσει υπηκόους της για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 7 Αυγούστου του 2002.

Ο νόμος ονομάστηκε «Lex Πέρκοβιτς» επειδή κατέστη σαφές ότι υιοθετήθηκε για να προστατευθεί ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς.

Η αλλαγή του νόμου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία και η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την αναγγελθείσα άφιξη της στο Ζάγκρεμπ για τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ αντέδρασε επίσης και απείλησε με την επιβολή κυρώσεων την Κροατία, αν δεν τροποποιούσε το νόμο, δηλαδή αν δεν το επανέφερε στη μορφή που είχε κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Κροατίας- ΕΕ.

Η ΕΕ ζήτησε να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός για την έκδοση σε άλλη χώρα- μέλος υπηκόων της Κροατίας.

Ο νόμος τελικά άλλαξε μετά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης.