Η Ένωση Βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κάλεσε τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ να χαρακτηρίσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιουμπλιάνα, Τζόζεφ Μουσομέλι «persona non grata» για τις δηλώσεις του σχετικά με τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας και το διχασμό μεταξύ των Σλοβένων.

«Οι προσβλητικές δηλώσεις του πρέσβη παραβιάζουν όλους τους κανόνες της διπλωματικής συμπεριφοράς» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Βετεράνων Πολεμιστών και Μελών του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (ΖΖΒ ΝΟΒ), στην οποία επισημαίνεται ότι ο κ. Παχόρ πρέπει να εφαρμόσει το άρθρο 9 της Σύμβασης της Βιέννης και να κηρύξει τον πρέσβη των ΗΠΑ «persona non grata».

Ο κ. Μουσομέλι, ο οποίος έχει διατυπώσει αρκετές φορές απόψεις που προκάλεσαν αντιδράσεις στη χώρα πρόσφατα δέχθηκε έντονη κριτική, με τη δήλωσή του στο σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV, ότι η Σλοβενία απέκτησε πολύ εύκολα την ανεξαρτησία της. «Στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Σλοβενίας σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι... νομίζω ότι, όταν κάποιοι αιμορραγούν μαζί, όταν υποφέρουν μαζί, όταν αγωνίζονται μαζί, έχουν περισσότερα από μια αίσθηση εθνικής ταυτότητας» υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Μουσομέλι, ο οποίος κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας την περασμένη εβδομάδα να δώσει εξηγήσεις, μιλώντας στην εφημερίδα «Ντέλο» υπεραμύνθηκε των δηλώσεών του.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του ήθελε να δείξει τον έναν από τους τρεις λόγους για τους οποίους οι Σλοβένοι παραμένουν διχασμένοι και ότι οι άλλοι δύο λόγοι είναι οι ιστορικές διαφορές που χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η αδυναμία, κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, να μιλήσουν ανοιχτά και αντικειμενικά γι' αυτές τις διαφορές.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί κυνικά υποστήριξαν ότι τα λόγια μου ήταν περιφρονητικά για τον αγώνα του σλοβενικού λαού» ανέφερε.

Ο κ. Μουσομέλι είπε ότι δεν έχει γνωρίσει Σλοβένο που να διαφώνησε ποτέ με την άποψη ότι οι Σλοβένοι είναι διχασμένοι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι ενώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία, αλλά τώρα είναι και πάλι διχασμένοι.

«Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι μερικές φορές, οι κρίσεις και τα βάσανα ωθούν τους ανθρώπους πιο κοντά για να οικοδομήσουν νέους και ισχυρότερους δεσμούς αφοσίωσης;» δήλωσε.

Ο κ. Μουσομέλι υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ήταν μεγάλη τύχη που η Σλοβενία δεν υπέφερε από έναν πιο επώδυνο πόλεμο. Αλλά επίσης κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι, ενώ η Σλοβενία απέκτησε την ανεξαρτησία της, δεν κατάφερε να επιτύχει μόνιμη αλληλεγγύη, σημείωσε.