Πέντε αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν σήμερα στην Κολομβία στη διάρκεια μιας νέας επίθεσης του στρατού, που πρόσφατα κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του εναντίον της οργάνωσης, παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε πηγή του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

Οι μάχες σημειώθηκαν στην επαρχία Μέτα και ανέβασαν σε 26 τον αριθμό των ανταρτών που έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή από τον στρατό της Κολομβίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η επιχείρηση αυτή του στρατού πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις μάχες που προκάλεσαν τον θάνατο επτά μελών των FARC στην επαρχία Τολίμα και τρεις ημέρες μετά από έναν βομβαρδισμό στην επαρχία Αράουκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, από τον οποίο σκοτώθηκαν ακόμη δεκατέσσερις αντάρτες.

Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των FARC και του στρατού της Κολομβίας, αν και συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν περισσότερο από ένα χρόνο με στόχο την επίλυση της μακροχρόνιας αυτής σύγκρουσης με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ισπανία, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος συνεχάρη τον στρατό για τα αποτελέσματα αυτά των επιχειρήσεών του, μολονότι υπενθύμισε την επιθυμία του οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κούβα από τον Νοέμβριο του 2012 να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται, όμως ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε ώστε όλη αυτή η βία, που έχει αιματοκυλίσει τη χώρα εδώ και 50 χρόνια να τερματιστεί», είπε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση Σάντος έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας πριν από την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας, προκειμένου να διατηρήσει την πίεση στους αντάρτες, οι οποίοι έχουν κηρύξει δύο μονομερείς προσωρινές εκεχειρίες στη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.