Η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία «Γενεύη 2» κατέδειξε την απομόνωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μοντρέ της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο μαγνήτη για την τρομοκρατία. 

«Σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταλάβουμε πόσο μόνος είναι ο Άσαντ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κι όχι τη Συρία», σημείωσε ο Κέρι.

Η λύση στην κρίση «δεν μπορεί να αφορά την επιμονή ενός ανθρώπου ή την επιμονή μιας οικογένειας για την παραμονή στην εξουσία», υπογράμμισε ο Κέρι και χαρακτήρισε τον Άσαντ μαγνήτη για την τρομοκρατία.

«Δεν υπάρχει κανένας που να έχει κάνει περισσότερα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ για να καταστήσει τη Συρία μαγνήτη για τους τρομοκράτες», σημείωσε.

«Αυτός είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος μαγνήτης για την τρομοκρατία στην περιοχή. Δεν υπάρχει τόπος για έναν άνθρωπο που έχει στραφεί εναντίον του ίδιου του λαού του», υπογράμμισε.

Αν και η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιζητούν άλλους τρόπους για να επέλθει μια αλλαγή στη Συρία, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αυξημένη υποστήριξη για την αντιπολίτευση, σημείωσε εξάλλου ο Κέρι.

«Οι συνομιλίες παίρνουν κάποιον καιρό. Κανείς από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος με το να αφήσουμε την Συρία στις φοβερές ενέργειες που σημειώνονται και γι' αυτό έχω πει ότι θα γίνουν παράλληλες προσπάθειες ακόμη και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν διαφορετικά σημεία άσκησης πιέσεων και διάφοροι τρόποι για την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Το Ιράν έχει πράγματι τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμο και να κάνει τη διαφορά», σημείωσε ο Κέρι κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε ότι θα αποφασίσουν να φανούν εποικοδομητικοί και να πάρουν μια απόφαση για να προχωρήσουν έτσι ώστε να τους επιτραπεί να το κάνουν», πρόσθεσε ο Κέρι και κατέληξε σχετικά με το Ιράν: 

«Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να ανοίξει αυτή η πόρτα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και ελπίζω ότι θα θέλουν να μετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση».