Οι δύο συριακές αντιπροσωπείες, αυτή της κυβέρνησης και αυτή της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν άμεσες συνομιλίες την Παρασκευή, όπως και ότι θα αρχίσουν με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπογράμμισε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες της συνόδου «Γενεύη 2» στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο ίδιος, ο οποίος διευκρίνισε ότι είχε σήμερα συνομιλίες με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ και τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση και τους ξένους υποστηρικτές της να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό.

Κατά τις συνομιλίες στο Μοντρέ, ο Τζάρμπα ζήτησε από την συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία να δεσμευτεί σε ένα διεθνές σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας. Ο Μουάλεμ ωστόσο επέμεινε από την πλευρά του ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις.

«Για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι συνομιλίες δεν θα καταρρεύσουν, είναι απαραίτητο να επηρεάσουμε και τις δύο αντιπροσωπείες ώστε αυτό να μην συμβεί», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

«Το σημαντικό είναι να αρχίσει η διαδικασία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες τους αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα πριν από μια παύση και έναν δεύτερο γύρο.

Ο Λαβρόφ σημείωσε εξάλλου ότι ο ΟΗΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιζητούν μια συμφωνία για μια ανταλλαγή κρατουμένων στη Συρία και για την ανταλλαγή καταλόγων με τα πρόσωπα που θα μπορούσε δυνάμει να αφορά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην πόλη Χαλέπι στη βόρεια Συρία —έπειτα από πρόταση της συριακής κυβέρνησης στην Μόσχα— και επισήμανε ότι παρόμοιες συνομιλίες διεξάγονται για την πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

«Τα σχετικά λιγότερο δύσκολα θέματα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ανθρωπιστική βοήθεια, η ανταλλαγή κρατουμένων και μέσω αυτής (της διαδικασίας) κάποιου είδους σχέσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες», σημείωσε.

Η «Γενεύη 2» στο Μοντρέ, υπογράμμισε επίσης ο Λαβρόφ, προχωράει όπως αναμενόταν, χαιρετίζοντας ως σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενόψει των πρώτων άμεσων συνομιλιών τα σχεδόν τρία χρόνια που διαρκεί η συριακή σύγκρουση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Ελβετία για τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε εξάλλου ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιζητεί τη συμμετοχή του Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία και σημείωσε ότι σε αυτές θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και οι εγχώριες αντιπολιτευόμενες ομάδες — συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών οργανώσεων και της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού.

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τους Σύρους να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε έναν άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας «ότι είναι ήδη υπερβολική η φρίκη και τα βάσανα» που έχει προκαλέσει η σύγκρουση.

«Ο σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στις δύο συριακές αντιπροσωπείες και στον συριακό λαό για να πούμε ότι ο κόσμος θέλει τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης», σημείωσε ο Μπαν. «Αρκετά, είναι ώρα για διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνόδου στο Μοντρέ.

«Οφείλουμε να αδράξουμε αυτήν την εύθραυστη ευκαιρία», υπογράμμισε. «Κανείς δεν υποτιμάει την σημασία του σκοπού αυτού», επισήμανε.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται (οι δύο πλευρές). Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να μιλήσουν το ταχύτερο δυνατό (...) Είμαι βέβαιος ότι το μεσολαβητικό ταλέντο του κ. Μπραχίμι θα επιτύχει να καθίσουν γύρω από αυτό το τραπέζι», σημείωσε επίσης αναφερόμενος στον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του.

Ο Μπραχίμι συμπλήρωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τις δύο πλευρές για να συζητήσουν για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συνόδου «Γενεύη 2».

«Αύριο θα τις συναντήσω ξεχωριστά και θα δω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τις διάρκειας μιας ημέρας συνομιλίες στο Μοντρέ, ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα μπορέσει να φέρει τις δύο πλευρές στην ίδια αίθουσα του ΟΗΕ στη Γενεύη την Παρασκευή.

«Θα προσπαθήσουμε να δούμε αν θα συναντηθούμε ξεχωριστά την Παρασκευή το πρωί, ελπίζοντας ότι ως την Παρασκευή το απόγευμα οι δύο πλευρές θα βρεθούν στον ίδιο χώρο», σημείωσε ο Μπραχίμι, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αυταπάτες πως θα είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά».