Για τη σφαγή 127 ασθενών σε νοσοκομείο στην πόλη Μπορ τον προηγούμενο μήνα κατηγόρησε τους αντάρτες η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το περιστατικό σημειώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, όταν ο Πίτερ Γκαντέτ, στρατιωτικός διοικητής της Μπορ, δήλωσε πίστη στον καθαιρεθέντα αντιπρόεδρο της χώρας Μάκαρ, οι αντάρτες του οποίου μάχονται εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κιρ.

«Πήγαν στο νοσοκομείο και έσφαξαν και τους 127 ασθενείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ατενάι Ουέκ Ατενάι, εκπρόσωπος της προεδρίας.

Οι αντάρτες απέρριψαν τις κατηγορίες και κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι σφαγίασαν πολίτες στην πρωτεύουσα Τζούμπα και ισοπέδωσαν την Μπέντιου, πρωτεύουσα της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Γιούνιτι, όταν απέσπασαν τον έλεγχο της από τους αντάρτες νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Αυτό είναι ψέμα... Δε στοχεύουμε πολίτες και αντιθέτως, είναι η κυβέρνηση αυτή που βάζει στο στόχαστρο τους ίδιους της τους πολίτες, ξεκινώντας από τη σφαγή στη Τζούμπα» δήλωσε ο Λουλ Ρουάι Κοάνγκ, εκπρόσωπος των ανταρτών, στο Reutes.

Αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής αποστολής του OHE στην χώρα δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που σημειώνονται για πάνω από ένα μήνα.