Διαδηλωτές και αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, με ένα οδόφραγμα από τις φλόγες καιόμενων ελαστικών να τους χωρίζει, στον τόπο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων. 

Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. 

Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε αντάρτικο πόλης. 

Ενώπιον δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας, η ηγεσία της ουκρανικής αντιπολίτευσης απείλησε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με επίθεση σήμερα, εάν δεν κάνει υποχωρήσεις.