Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές γερμανικές πόλεις σήμερα για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινωνικής ανισότητας, μία ημέρα πριν από ένα σημαντικό συνέδριο για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

"Στη Στουτγάρδη, το Ντόρτμουντ, τη Νυρεμβέργη, την Ερφούρτη περίπου 100.000 συνδικαλιστές διαδήλωσαν κατά των κοινωνικών αδικιών", δήλωσε η συνομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων DGB, που χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία" αυτή την κινητοποίηση.

Με σύνθημα: "η κοινωνική δικαιοσύνη είναι άλλο πράγμα. Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική" οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης που, σύμφωνα με τους ίδιους, φορτώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους.

"Οι συνθήκες εργασίας και η ζωή των ανθρώπων χειροτερεύουν", κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν και για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι τώρα στα 67, για τις μειώσεις στον τομέα της υγείας και για τους μικρούς μισθούς.

Ο Μπέρτολντ Χούμπερ επικεφαλής του IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου, ζήτησε μεγαλύτερους μισθούς και την υιοθέτηση υποχρεωτικού κατώτατου μισθού, ώστε οι εργαζόμενοι της Γερμανίας να συμμετάσχουν στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα.

Το CDU, το κόμμα της Μέρκελ, διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στην Καρλσρούη και τη Δευτέρα η καγκελάριος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Αν και η επανεκλογή της θεωρείται βέβαιη μία μείωση της υποστήριξης της ηγεσίας της θα τονίσει τα ποσοστά δυσαρέσκειας που υπάρχουν στο κόμμα προς το πρόσωπό της.

Αρκετά μέλη του CDU έχουν επικρίνει τη Μέρκελ επειδή δεν είναι αρκετά συντηρητική. Η κεντροδεξιά συμμαχία της βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.