Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για ενισχύσουν τα νομικά τους συστήματα και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις για τις δύο χώρες υπό τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM), που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Η Ρουμανία έχει "κάνει πρόοδο σε πολλούς τομείς" και "οι πολυαναμενόμενες νομοθετικές αλλαγές εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά", αν και "οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης παραμένουν", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρκ Γκρέι κατά τη χθεσινή παρουσίαση των εκθέσεων στις Βρυξέλλες.

"Οι ανησυχίες παραμένουν για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στη Ρουμανία και υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντίστασης στην ακεραιότητα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς" δήλωσε ο κ. Γκρέι.

"Η βεβιασμένη και αδιαφανής τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα τον Δεκέμβριο του 2013 πυροδότησε ευρεία ανησυχία ως πρόκληση προς το σύστημα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας" πρόσθεσε.

Η έκθεση υπό τον CVM περιέχει μια σειρά από συγκεκριμένες συστάσεις για το μέλλον, όπως εισαγωγή διατάξεων στο καταστατικό της Βουλής, ώστε τα μέλη του να σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για την επιτήρηση της δικαιοσύνης και για να καθίσταται βέβαιο ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων και την αδικαιολόγητη απόκτησης περιουσίας.

Οι δύο χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και, σύμφωνα με τον οργανισμό Διεθνής Διαφάνεια που εδρεύει στο Βερολίνο, είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2007, μέσω του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης, αποτιμά την πρόοδο των χωρών στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη στη Βουλγαρία "δεν είναι επαρκής και παραμένει εύθραυστη" είπε ο κ. Γκρέι.

"Για να επιτύχει η μεταρρύθμιση, χρειάζεται μια συνεπής και συνεκτική προσέγγιση βασισμένη σε ευρεία συναίνεση της βουλγαρικής κοινωνίας" δήλωσε ο κ. Γκρέι για τη Βουλγαρία, για την οποία είχε δημοσιοποιηθεί έκθεση πριν από 18 μήνες.

"Το γεγονός ότι η περίοδος αυτή περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις δεν βοήθησε να οικοδομηθεί αυτή η συναίνεση, αν και τα γεγονότα έχουν επίσης καταδείξει ευρεία δημόσια προσδοκία για μεταρρυθμίσεις" επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Βουλγαρία "επαναλαμβανόμενες διαμάχες, όπως διορισμοί που έπρεπε να ακυρωθούν λόγω θεμάτων ακεραιότητας, η διαφυγή από τη δικαιοσύνη καταδικασθέντων για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς και μια σειρά από αποκαλύψεις για πολιτική επιρροή στο δικαστικό σύστημα έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ.

"Εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις εγκλημάτων διαφθοράς ή οργανωμένου εγκλήματος που είχαν επίλογο σε δικαστήριο" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τη βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την έκθεσή της υπό το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM), είπε ο κ. Γκρέι και εξήγησε ότι η έκθεση δεν αξιολογεί διαφορετικά πρόσωπα, θεσμούς ή μία κυβέρνηση και ότι οι εκθέσεις δεν χαρακτηρίζονται θετικές ή αρνητικές επειδή η διαδικασία είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προέβη ποτέ σε τέτοιους χαρακτηρισμούς είπε, προσθέτοντας ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ μπορούν να προβούν σε τέτοιες αποτιμήσεις, αν το επιθυμούν.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά, αλλά οι αλλαγές πρέπει να έρθουν από το εσωτερικό" σημείωσε τονίζοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για αποτελέσματα". 

Ο κ. Γκρέι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναζητά την τελειότητα, αλλά σαφή πολιτική δέσμευση ότι θα υπάρξουν οφέλη για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κάτι που συνεπάγεται σταθερή πορεία στη δικαιοσύνη και αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας αυτό σημαίνει παραπομπή στη δικαιοσύνη δημόσιων προσώπων, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πόσο συχνά θα συντάσσει εκθέσεις υπό τον CVM- τον μηχανισμό επιτήρησης της προόδου των δύο χωρών στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα- προσθέτοντας ότι η ισχύουσα σύσταση είναι μία φορά το χρόνο.

Ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν υπάρχει σύνδεση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης και της ένταξης των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν απάντησε ότι παραμένουν δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη αποτιμηθεί και αξιολογηθεί με βάση μία σειρά κριτηρίων και σημείων αναφοράς, με στόχο να ελεγχθεί δύο φορές η ετοιμότητά τους για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και το αποτέλεσμα είναι σαφές- "ναι", είπε ο κ. Τσερκόνε.

Οπότε δεν χρειαζόμαστε και άλλα κριτήρια για να πούμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι έτοιμες για προσχώρηση στη ζώνη Σένγκεν, υπογράμμισε.