Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς διαβεβαίωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το πρωί ο ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο, ο πρώτος δήλωσε ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαρόζο κάλεσε και πάλι τον Γιανουκόβιτς «να διεξαγάγει ένα διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο», ενώ μια νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Προς το παρόν, δίνουμε την ευκαιρία στον πολιτικό διάλογο» επειδή «επιθυμούμε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, να σταματήσει η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η ΕΕ «επιθυμεί να βοηθήσει» αυτό το διάλογο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, ο Στέφαν Φούλε, αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στο Κίεβο και ότι η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ, η Κάθριν Άστον, «μπορεί να μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ουκρανίας, ο Μπαγί διαβεβαίωσε πως η «προτεραιότητα» των Βρυξελλών «δεν είναι να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Ουκρανία». Ωστόσο ο Μπαρόζο «υπενθύμισε» στον Γιανουκόβιτς πως, «αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί», οι 28 θα εξετάσουν «τις πιθανές συνέπειες στις σχέσεις» τους.