Ο αριθμός των στρατιωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μεγαλύτερος κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με τον επίσημα καταγεγραμμένο, σημειώνει ο γάλλος ιστορικός Αντουάν Προστ.

Μιλώντας στο διεθνές γαλλικό δίκτυο FRANCE 24 έκανε λόγο για έθνη τα οποία απέτυχαν να μετρήσουν ολοκληρωμένα τις απώλειές τους, κυρίως λόγω της μεθόδου υπολογισμού που χρησιμοποιούσαν.

Για χρόνια ο απολογισμός των ιστορικών κινείτο στα 9 εκατομμύρια νεκρούς για ολόκληρη την περίοδο 1914-1918.

Η ιστορία «ξαναγράφεται» ωστόσο από άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε εντός της εβδομάδας στο τελευταίο τεύχος της σειράς «Complete Cambridge History of the First World War», η έκδοση του οποίου συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της πρώτης πολεμικής σύρραξης με παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον κ. Προστ, προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια.

«Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους θανάτους από ασθένειες ή όσους έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου.

»Πολλές φορές οι στρατοί παρείχαν στοιχεία με γνώμονα να υποβαθμίσουν αριθμητικά τις απώλειές τους», τονίζει ο γάλλος επιστήμονας.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, πέραν των 1.325.000 οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες άμεσα σχετιζόμενες με τον πόλεμο, κυρίως στα μέτωπα των μαχών, μέχρι σήμερα δεν καταμετρούνταν περίπου 70.000 βετεράνοι οι οποίοι πέθαναν μετά την επιστροφή τους στην πολιτική ζωή από ασθένειες που προκλήθηκαν λόγω της συμμετοχής τους στον πόλεμο, συμπληρώνει ο κ. Προστ.

Στη δε Ρωσία, υποστηρίζει ο καθηγητής, στα στοιχεία δεν συνυπολογίζονται οι περίπου 200.000 στρατιώτες της οι οποίοι πέθαναν στα γερμανικά στρατόπεδα αιχμαλώτων.