current views are: 1

23 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση19:44

Σερβία: Τέλη του 2014 στην κυκλοφορία η γέφυρα του Δούναβη «Ζέμουν-Μπόρτσα»

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, που θα συνδέει τις συνοικίες του Δήμου Βελιγραδίου Ζέμουν και Μπόρτσα. 

Δημοσίευση 19:44’
αρθρο-newpost

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, που θα συνδέει τις συνοικίες του Δήμου Βελιγραδίου Ζέμουν και Μπόρτσα. 

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, που θα συνδέει τις συνοικίες του Δήμου Βελιγραδίου Ζέμουν και Μπόρτσα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς, έπειτα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο, από κοινού με τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρέσβη στις Κίνας στο Βελιγράδι, Ζανγκ Ουαντσού, καθώς χθες ενώθηκαν οι δύο πλευρές της γέφυρας.

Ο Κινέζος πρέσβης συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία, την κινεζική China Road and Bridge Corporation, για τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του έργου.

«Η κατασκευή αυτή της γέφυρας είναι παράδειγμα της επιτυχημένης συνεργασίας στον τομέα των υποδομών» είπε, προσθέτοντας ότι η Σερβία και η Κίνα θα μπορούσαν να έχουν εξίσου καλή συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Η Κίνα προτίθεται να χρηματοδοτήσει κάποια έργα υποδομής στη Σερβία, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματός της για τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας συνεχάρη όσους συμμετέχουν στην κατασκευή του έργου για την καλή τους δουλειά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς και αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τη Σερβία και την Κίνα.

«Η Σερβία ξεκίνησε την Τρίτη τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, ενώ η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα ξεκινήσει φέτος» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους της και οι πολίτες της θα αρχίσουν να βιώνουν τα οφέλη και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Από την πλευρά του, ο κ. Άντιτς σημείωσε ότι η γέφυρα Ζεμούν- Μπόρτσα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής των τελευταίων δεκαετιών, προσθέτοντας ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κίνηση στη Σερβία. Γνωστοποίησε δε ότι εξετάζονται σχέδια για την κατασκευή μίας ακόμη γέφυρας στο Δούναβη, κοντά στη Βίντσα, η οποία θα καταργήσει οριστικά τις μεταφορές φορτίων μέσα από την πόλη του Βελιγράδιου.

Η γέφυρα Ζέμουν- Μπόρτσα θα έχει μήκος 1.507 μέτρων, 29,1 μέτρα πλάτος και 22,8 μέτρα ύψος. Θα διαθέτει 6 λωρίδες κίνησης οχημάτων και διαδρόμους για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων. Το μήκος των δρόμων πρόσβασης φτάνει τα 21,6 χιλιόμετρα.

Οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2011. Το κόστος τους ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% χρηματοδότησε η κινεζική Exim Bank και το υπόλοιπο 15% η σερβική κυβέρνηση και ο δήμος Βελιγραδίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει και συνδετήριες οδούς, ανέρχεται σε 260 εκατ. δολάρια.


σχετικα αρθρα