«Σε άνευ προηγουμένου» επίπεδα έχει φτάσει η κρατική βία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον προηγούμενο Ιούλιο, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, όπως καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, απάντησε λέγοντας ότι οι επικριτές της χώρας του προωθούν μιας «διαστρεβλωμένη εικόνα» της, αγνοώντας τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν την τρίτη επέτειο από τη μαζική εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Σε αυτή αναφέρεται ότι οι αρχές «συντρίβουν τους διαφωνούντες και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» με μαζικές συλλήψεις, περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και έναν νέο νόμο που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον επικεφαλής του στρατού της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κυρίως εξαιτίας «της υπερβολικής χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας», καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, πολύ συχνοί έχουν γίνει και οι θανάσιμοι πυροβολισμοί και οι βομβιστικές ενέργειες εναντίον της αστυνομίας και του στρατού, γεγονός που έχει ωθήσει τις αρχές να ανακοινώσουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

«Παρουσιάζεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα τώρα τελευταία (…) υπάρχει μια εμμονή με τους ακτιβιστές που πηγαίνουν φυλακή», δήλωσε ο Μπεμπλάουι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN από το Νταβός.

«Υπάρχουν και δολοφονίες αστυνομικών. Κανείς δεν μιλά για αυτές. Δεν παρουσιάζεται μια ισορροπημένη εικόνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μια ακόμη επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκε σήμερα, αυτή τη φορά σε ένα σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα του Καΐρου, όπου μασκοφόροι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν πέντε αστυνομικούς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ, απευθυνόμενος σε μια συγκέντρωση αστυνομικών σήμερα στο Κάιρο, δήλωσε ότι το κράτος θα κερδίσει τη μάχη εναντίον των ανταρτών, ενώ συνέκρινε την τωρινή κατάσταση με το κύμα βίας που είχαν εξαπολύσει εναντίον του κράτους οι ισλαμιστές τη δεκαετία του 1990.

Ο Μανσούρ πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος «μπαίνει σε μια νέα εποχή», η οποία θα τερματίσει μια και καλή «το αστυνομικό κράτος».

Εξάλλου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και φοιτητών οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου υπογραμμίζει ότι δέσμευσή της είναι η δημοκρατία και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατηγορεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» στα τέλη Δεκεμβρίου, ότι διαπράττει επιθέσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Πάντως στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι: «Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το ελεύθερο να δρουν υπεράνω του νόμου και χωρίς καμία προοπτική να λογοδοτήσουν για τις καταχρήσεις τους».

Ακτιβιστές που θεωρούνταν σύμβολα της εξέγερσης του 2011 εναντίον του Μουμπάρακ έχουν φυλακιστεί επειδή παραβίασαν τον νόμο του Νοεμβρίου, ο οποίος απαγορεύει τις διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη άδεια της αστυνομίας.

Εξάλλου αρκετοί δημοσιογράφοι που συνδέονται με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, το οποίο η αιγυπτιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι διάκειται θετικά προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν συλληφθεί. Τα γραφεία του αλ Τζαζίρα στο Κάιρο έκλεισαν τον Ιούλιο.

«Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να εκδιωχθούν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, από τους ακτιβιστές ως τους δημοσιογράφους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις», δήλωσε ο Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.