Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι ενάντια στην βία και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επιβληθεί της κατάστασης στην Λιβύη. Όμως ανέφερε σε αυστηρό τόνο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση, που συντελείται στην Λιβύη.

“Η Διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει και να προστατέψει τον λαό από τον ίδιο του τον ηγέτη”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις στην Λιβύη, ενώ οι διεθνής οργανισμοί θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι μέσα στα άμεσα σχέδια είναι η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και η άμεση κατάπαυση πυρός σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την απόφαση του Αραβικού Συμβουλίου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν γρήγορα σε αυτή την κρίση, με την επιβολή εμπάργκο όπλων και προσέφυγαν άμεσα σε Διεθνής Οργανισμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα και τις προειδοποιήσεις για τον τερματισμό της βίας στην Λιβύη.

“Εδώ και δεκαετίες ο Καντάφι δείχνει έτοιμος για την βία” ,συμπλήρωσε ο Μπάρακ Ομπάμα , αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης και τον Μουαμάρ Καντάφι και τόνισε “εχθές απευθυνόμενος στον λαό της Βεγγάζης, απείλησε ότι δεν θα δείξει έλεος στους πολίτες”.

“Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους στο πλευρό τους, έχουν καθήκον να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης”,ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα σε αυστηρό τόνο, ενώ τόνισε ότι και το Αραβικό Συμβούλιο, τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της βίας, παράλληλα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν στο πλευρό τους την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία και τις Αραβικές χώρες για την επιβολή του ψηφίσματος σε περίπτωση που αγνοηθεί, από τον ηγέτη της Λιβύης, διευκρίνησε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο Καντάφι πρέπει να αποσυρθεί και να αποχωρήσει όχι μόνο από την Βεγγάζη αλλά και από την πόλη Αντζιμπίγια, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών θα εφαρμοστεί στρατιωτική δράση μέσω διεθνούς οργανισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν θέλει να επαναλάβει το “λάθος” του Αφγανιστάν, έχει ενημερώσει το υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και την Χίλαρι Κλίντον, η οποία μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες για το σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρισινή σύνοδο θα συμμετάσχουν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και οι ηγέτες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ύστερα από την απόφαση υπ' αριθμόν 1973 του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, να επιβληθεί αποκλεισμός των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός από τις αεροπορικές επιδρομές από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι.

Ήδη, επιβεβαιώθηκαν οι συμμετοχές στη σύνοδο της Ανγκελας Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας, και του Ντέηβιντ Κάμερον, πρωθυπουργού της Βρετανίας.

"Ουσιώδης θα είναι ο ρόλος των Ην. Πολιτειών", σημείωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, "όμως αυτό δεν σημαίνει ότι για τη Λιβύη θα δράσουμε μόνοι μας". Στο Παρίσι "θα θέσουμε τις προϋποθέσεις, μιας κοινής δράσης της διεθνούς κοινότητας" όσον αφορά τη Λιβύη, συμπλήρωσε.

Επίσης σε αυστηρό ύφος ο Ομπάμα ανέφερε ότι δίνει στον Μουαμάρ Καντάφι, την “δυνατότητα να επιλέξει ,την δυνατότητα εφαρμογής του ψηφίσματος” και τέλος ανέφερε ότι οι Άραβες πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους, όμως η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα δεν μπορούν να παραμείνουν αμέτοχες, μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση της Λιβύης.

Ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την Λιβύη

Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσινγκτον και οι αραβικές χώρες απεύθυναν τελεσίγραφο απόψε στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι καλώντας τον να θέσει "άμεσα" τέλος σε "όλες τις επιθέσεις" εναντίον των Λίβυων πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

"Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μήνυμα που απευθύνεται στο συνταγματάρχη Καντάφι "η Γαλλία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αραβικές χώρες" προειδοποιούν το Λίβυο ηγέτη ότι "η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών στα σταματήσουν".

"Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζνταμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου σε όλες τις ζώνες. Οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Εάν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1973, η διεθνής κοινότητα θα τον υποχρεώσει να υποστεί τις συνέπειες και η εφαρμογή της απόφασης θα επιβληθεί με στρατιωτικά μεσα", προειδοποιεί το Παρίσι.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό.