Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και οι αντάρτες, που συγκρούονται από τα μέσα Δεκεμβρίου, υπέγραψαν απόψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια σύρραξη με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Η κατάπαυση του πυρός προβλέπεται να εφαρμοστεί σε διάστημα 24 ωρών.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν και των ανταρτών, των οποίων ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ, υπέγραψαν το κείμενο ενώπιον των ξένων μεσολαβητών και των δημοσιογράφων στην Αντίς Αμπέμπα. Είχαν προηγηθεί επίπονες διαπραγματεύσεις διάρκειας 3 εβδομάδων στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική (IGAD).

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν από κοινού τη συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση 11 κρατουμένων συντρόφων του Ρικ Μάκαρ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις αρχές των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων στη Τζούμπα στις 15 Δεκεμβρίου. Το ζήτημα της απελευθέρωσης βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Όμως δεν ορίστηκε η ημερομηνία για αυτήν την απελευθέρωση.

«Οι δύο αυτές συμφωνίες αποτελούν τα συστατικά για να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης στην χώρα μου» δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών, Ταμπάν Ντενγκ.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία (πιο γενικευμένη) που θα βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Νχιάλ Ντενγκ Νχιάλ.

Το Νότιο Σουδάν σπαράσσεται από τις 15 Δεκεμβρίου από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Σίλβα Κιρ και των δυνάμεων των ανταρτών που πρόσκεινται στον Ρικ Μάκαρ.

Οι μάχες, οι οποίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 500.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάποιοι αναλυτές μιλάνε για έναν απολογισμό 10.000 νεκρών.