Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 90 τραυματίες είναι ο απολογισμός τριών εκρήξεων που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο, μία μέρα πριν από τον εορτασμό της τρίτης επετείου από την εξέγερση για την απομάκρυνση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρώτη και μεγαλύτερη επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Κάιρο και ένοπλοι άνοιξαν πυρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 70.

Μια δεύτερη επίθεση ακολούθησε λίγες μόλις ώρες μετά, κοντά σε σταθμό του μετρό του Καΐρου, με τουλάχιστον έναν αξιωματικό της αστυνομίας νεκρό και 15 τραυματίες. Η τρίτη επίθεση σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στην Ταλμπέγια στη Γκίζα, στην περιφέρεια του Καΐρου.

Η οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα και έχει τη βάση της στη χερσόνησο του Σινά, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σήμερα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας. «Η έκρηξη σημειώθηκε κατά των άπιστων και τυραννικών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε στο Twitter. 

Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για τις πιο μεγάλες από τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί, όπως αυτή στα τέλη Δεκεμβρίου, με 15 νεκρούς, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αρχηγείο της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις στην Αίγυπτο, την ευθύνη για πολλές από τις οποίες έχουν αναλάβει οργανώσεις τζιχαντιστών που δηλώνουν ότι ενεργούν σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι από τις στρατιωτικές αρχές της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να τιμήσει αύριο την "επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου" που άρχισε το 2011, μεσούσης της Αραβικής Άνοιξης. Προετοιμάζοντας τις εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, σε κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, κυρίως στο κέντρο του Καΐρου, όπου βρίσκεται η εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι καλούν σε διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η λαϊκή εξέγερση που έθεσε τέρμα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, σε τρεις δεκαετίες απόλυτης εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν με «πυγμή» σε οποιαδήποτε απόπειρας των Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τους εορτασμούς της επετείου και κάλεσε τους Αιγύπτιους να κατέβουν μαζικά στους δρόμους για να γιορτάσουν την 25η ιανουαρίου και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Σήμερα λίγο μετά την επίθεση, δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να προπηλακίσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως συνέβη και κατά τις πρόσφατες επιθέσεις. Πολλοί ύψωναν φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου, ο οποίος δεν κρύβει την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της αιγπτιακής ηγεσίας θα διεξαχθούν εντός του 2014.