Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διορίσθηκε επικεφαλής της νέας Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γεγονός που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ταχείας εδραίωσης της εξουσίας του.

Με την κίνηση αυτή, ο Σι τίθεται επικεφαλής μιας επιτροπής που ασχολείται με την αντιμετώπιση των κρίσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σχεδόν ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Σι θα ηγηθεί μιας ομάδας καθοδήγησης η οποία θα διευθύνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ, ο τρίτος στην κομματική ιεραρχία και επικεφαλής του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο έχει κυρίως τυπικές αρμοδιότητες, θα είναι αντιπρόεδροι της επιτροπής, έκανε γνωστό μέσω του ιστοτόπου του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η επιτροπή θα περιλαμβάνει επίσης αρκετά άλλα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, που αποτελεί τον κολοφώνα της εξουσίας στην Κίνα. Το πρακτορείο Νέα Κίνα δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η επιτροπή δεν αποσαφηνίσθηκαν το Νοέμβριο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η σύσταση της επιτροπής, όμως η Κίνα έχει υπαινιχθεί πως θα επικεντρώνεται σε εσωτερικά ζητήματα.

Σινολόγοι λένε πως είναι βασισμένη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και πως θα ενισχύσει το συντονισμό ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας.

TAGS