Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε την ανάγκη επικέντρωσης σε λύσεις έξυπνης άμυνας, όπως τη συγκέντρωση πόρων μεταξύ των συμμάχων ως απάντηση στη συρρίκνωση των προϋπολογισμών για την άμυνα στα κράτη- μέλη κατά την έναρξη της επίσκεψής του στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική περικοπή δαπανών για την ασφάλεια, ο κ. Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι η συρρίκνωση των προϋπολογισμών για την άμυνα είναι πραγματικότητα σε περίοδο που στο επίκεντρο είναι τρόποι για τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

«Αυτή δεν είναι μία πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη μόνον η Σλοβενία, αλλά και άλλα κράτη- μέλη» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με την πρωθυπουργό της χώρας, Άλενκα Μπράτουσεκ, στη Λιουμπλιάνα. 

Οι αμυντικές δαπάνες στη Σλοβενία το 2013 ανήλθαν στο 1,1% του ΑΕΠ. Το ΝΑΤΟ έχει θέσει ως ελάχιστο όριο το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές τους δαπάνες. Επιπροσθέτως στη Σλοβενία το 80% των πόρων για την άμυνα διοχετεύεται σε μισθούς στρατιωτικών.

Ενθαρρύνοντας τα κράτη - μέλη να αρχίσουν να αυξάνουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, όταν οι οικονομίες τους ανακάμψουν, ο κ. Ράσμουσεν αναγνώρισε ότι μεγάλες αυξήσεις είναι απίθανες στο άμεσο μέλλον.

«Γι' αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν οι δαπάνες πιο αποτελεσματικές» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και υπέδειξε την αξιοποίηση πόρων και κοινών σχεδίων, ως τρόπους για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών.

Ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα Επίγειας Επιτήρησης του ΝΑΤΟ (Alliance Ground Surveillance), στο πλαίσιο του οποίου 14 κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα τεθούν στη διάθεση του ΝΑΤΟ για χρήση. Με το πρόγραμμα παρέχονται στο ΝΑΤΟ δυνατότητες από αέρος επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών σε σχεδόν αληθή χρόνο.

Η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι η Σλοβενία αναζητά τρόπους για να βελτιώσει τη δομή του προϋπολογισμού για την άμυνα. «Δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την άμυνα, αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύνολό του, πρέπει να βρούμε τρόπους για να βάλουμε στην άκρη περισσότερους πόρους για επένδυση» υπογράμμισε.

Παρά τις δυσκολίες της Σλοβενίας με τον προϋπολογισμό για την άμυνα, ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η χώρα είναι αξιόπιστος και προσηλωμένος σύμμαχος από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από δέκα χρόνια.

Χαρακτηρίζοντας ορόσημο την 10η επέτειο από τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς έξι χώρες, ο κ. Ράσμουσεν εκτίμησε ότι τα νέα μέλη εμπλούτισαν και ενίσχυσαν το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τη Σλοβενία για τη συμβολή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν και αναφέρθηκε στο πρόσφατο επεισόδιο του τραυματισμού Σλοβένου στρατιώτη στο Αφγανιστάν εν ώρα περιπολίας και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.