Συνεχίζεται το τιτάνιο έργο των μηχανικών στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Η εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διάτρηση των οροφών του κτιρίου όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση πρόκειται να αποκατασταθεί το Σάββατο στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4, εξέλιξη η οποία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες ψύξης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Μηχανικοί άρχισαν να ρίχνουν νερό με αντλία που λειτουργεί με ντίζελ σε έναν από τους αντιδραστήρες. Εργαζόμενοι κατάφεραν να απλώσουν εκατοντάδες μέτρα καλωδίων στο εξωτερικό του Φουκουσίμα Νταΐτσι.

"Αντί να ρίχνουμε νερό κάθε λίγα λεπτά, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει τη συνεχή ρίψη νερού", τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τοσίμι Κιταζάβα σε συνέντευξη

Περισσότεροι από 7.000 οι νεκροί

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία επιδεινώθηκε κι άλλο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία της χώρας, προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι, ύψους 23 μέτρων. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει πολύ εκείνον του σεισμού στο Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995, που είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.

Λήψη ιωδίου συνιστούν οι αρχές

Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιένη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ επικαλέσθηκε σύσταση της Ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας προς τις τοπικές αρχές, στις 16 Μαρτίου.

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλει ο πρωθυπουργός Καν

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν "ευρύ συνασπισμό", για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι και εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.

Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να συμπηχθεί ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την "ισχυροποίηση της κυβέρνησης", χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει "πολιτική εκεχειρία" μετά το σεισμό.

Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων με την δημιουργία νέων για την διαχείριση της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη.

Το ποσοστό του Καν έχει υποστεί καθίζηση κατά περίπου 20% μετά το σεισμό, λόγω των ανακολουθιών στην διαχείριση της κρίσης και την κακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Νικέι.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι σε μια σπάνια επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ο Χου είπε στον πρεσβευτή της χώρας Ουιτσίρο Νίουα ότι ο κινεζικός λαός συναισθάνεται την οδύνη της Ιαπωνίας και προσέφερε βοήθεια, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ελπίζουμε ότι ο Ιαπωνικός λαός θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες και θα ανοικοδομήσει την πατρίδα του", είπε ο Χου, κάνοντας μια συμφιλιωτική χειρονομία.