Εξήντα τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και ιατρικής περίθαλψης στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ, στο νότιο τμήμα της Δαμασκού, ο οποίος είναι αποκλεισμένος από τον στρατό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στον καταυλισμό του Γιαρμούκ εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων ανέρχεται σε 63», σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Ο καταυλισμός αυτός, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Συρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, βρίσκεται από τον Ιούνιο υπό την ασφυκτική πολιορκία του συριακού στρατού.

Οι συνθήκες στον Γιαρμούκ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στον καταυλισμό για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε προειδοποιήσει ότι τα εμπόδια που θέτει ο κυβερνητικός στρατός στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταυλισμό αυτό ενδέχεται να αποτελούν έγκλημα πολέμου.

Εξάλλου στη Χομς, στο κέντρο της Συρίας, εκατοντάδες οικογένειες είναι αποκλεισμένες εδώ και 600 ημέρες στις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπως αναφέρουν ακτιβιστές.

Οι συνοικίες αυτές βομβαρδίζονται καθημερινά, ενώ έχουν αρχίσει να σημειώνονται και ελλείψεις τροφίμων, πρόσθεσαν οι ίδιοι ακτιβιστές.

Οι ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στις συνοικίες αυτές, κρατώντας κίτρινα πανό που περιγράφουν τη ζωή στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Εδώ και δύο χρόνια 300 παιδιά δεν πηγαίνουν πια σχολείο», γράφει ένα από τα πανό. «100 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας», αναφέρει ένα άλλο, το οποίο κρατά ένας νεαρός άνδρας που βρίσκεται σε έναν κατεστραμμένο δρόμο της Χομς.

Στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, οι συνθήκες ζωής είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολες, σύμφωνα με τον ακτιβιστή Τάρεκ αλ Ντιμάσκι. «Όταν περνούν τρόφιμα, αυτά είναι σε πολύ υψηλές τιμές», ανέφερε.

Στο μεταξύ η βία συνεχίζει να μαίνεται σε πολλά μέτωπα στη Συρία.

Ο στρατός βομβάρδισε την ανατολική Γούτα, ενώ οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, με την υποστήριξη του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και της ιρακινής ταξιαρχίας Αμπού αλ Φαντ Αμπάς, επισήμανε το Παρατηρητήριο.