Πλιατσικολόγοι στο Νότιο Σουδάν έκλεψαν περισσότερους από 3.700 τόνους τροφίμων, οι οποίοι επαρκούσαν για την σίτιση 220.000 ανθρώπων για έναν μήνα, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

Οι αποθήκες της υπηρεσίας στην Μαλακάλ έχουν σχεδόν αδειάσει, δήλωσε η εκπρόσωπος του WFP Ελίζαμπεθ Μπιρς στην Γενεύη.

Η υπηρεσία προσπαθεί να ανακτήσει τα κλεμμένα αποθέματα σε τρόφιμα όπου κρίνεται δυνατό, ενώ ταυτοχρόνως προσπαθεί να προστατεύσει τα αποθέματα που έχουν απομείνει, σημείωσε η ίδια.

Η απώλεια προσκόπτει τις προσπάθειες σίτισης 73.000 πολιτών, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ, όπως και περισσότερων από 200.000 προσφύγων οι οποίοι εξαρτώνται από την υποστήριξη του ΟΗΕ στις πολιτείες του Άνω Νείλου και της Γιούνιτι ήδη πριν από το ξέσπασμα της πρόσφατης κρίσης.

Συνολικά 494.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και οι αντάρτες υπέγραψαν εκεχειρία για τον τερματισμό της βίας που μαίνεται εδώ και περισσότερο από πέντε εβδομάδες και δίχασε την χώρα αυτή της Αφρικής, φέρνοντάς την στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

«Σε αυτήν την κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να προστατεύσει κανείς τα αποθέματα τροφίμων», υπογράμμισε επίσης η κ. Μπιρς, προσθέτοντας ότι δεν έχει στην διάθεσή της πιο λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά το πώς λεηλατήθηκαν οι αποθήκες στην Μαλακάλ.

Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός 24 ωρών από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, αλλά διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες για το πόσο εύκολο θα είναι να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Το WFP ζητεί την χορήγηση 57,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας σε τρόφιμα στο Νότιο Σουδάν και προβλέπει ότι θα χρειαστεί να ζητήσει και άλλους πόρους στο μέλλον.