Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την αιγυπτιακή αστυνομία, καλώντας να συνεχιστεί η ειρηνική δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο.

«Ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα παραμείνει δύσκολος, όμως η βία δεν θα ικανοποιήσει (...) καμία από τις προσδοκίες του λαού, (όπως το) να ζήσει σε μια δημοκρατική χώρα όπου όλοι οι Αιγύπτιοι θα απολαμβάνουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνοντας ότι η χώρα αναμένεται να γιορτάσει αύριο Σάββατο την τρίτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η εκπρόσωπος της Άστον κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους, μαζί και με πνεύμα συμβιβασμού, να οικοδομήσουν μια πραγματική και βιώσιμη δημοκρατία».

Εξάλλου και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

«Αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να ερευνηθούν εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Κάρνεϊ επίσης ζήτησε να τερματιστεί η βία στην Αίγυπτο. «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Αιγύπτιους ότι η βία δεν έχει προωθήσει και δεν πρόκειται να προωθήσει την πολιτική μετάβαση», είπε.

Τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Κάιρο με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.