current views are: 1

25 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση06:54

Το φόρουμ του Νταβός, οι συζητήσεις για το μέλλον του πλανήτη και η… υποκρισία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, υπουργοί Οικονομικών, ζάπλουτοι επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών, μαζεύονται στο πολυτελέστατο θέρετρο του Νταβός της Ελβετίας για να καθορίσουν τις τύχες του πλανήτη για ακόμη μία φορά.

Δημοσίευση 06:54’
αρθρο-newpost

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, υπουργοί Οικονομικών, ζάπλουτοι επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών, μαζεύονται στο πολυτελέστατο θέρετρο του Νταβός της Ελβετίας για να καθορίσουν τις τύχες του πλανήτη για ακόμη μία φορά.

Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, υπουργοί Οικονομικών, ζάπλουτοι επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών, μαζεύονται στο πολυτελέστατο θέρετρο του Νταβός της Ελβετίας για να καθορίσουν τις τύχες του πλανήτη για ακόμη μία φορά.

Το 44ο «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ» άνοιξε την Τετάρτη τις πύλες και στις εργασίες του παραβρίσκονται  περισσότεροι από 2500 συμμετέχοντες από 100 χώρες, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και 50 επικεφαλής κυβερνήσεων για να όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα που θα απασχολήσουν κυβερνήσεις και αγορές τους επόμενους μήνες.

Ανάμεσά τους, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως επίσης το αφεντικό της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, αλλά και στελέχη άλλων παγκόσμιων κολοσσών όπως της Google, της Dow Chemicals και της Walmart.

Αναδιατάσσοντας τον κόσμο

«Αναδιατάσσοντας τον κόσμο: Οι συνέπειες στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία», είναι το σύνθημα της διοργάνωσης η οποία για πολλούς αποτελεί μία άτυπη σύνοδο κορυφής, η οποία αναμένεται να καθορίσει τις τύχες του πλανήτη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και από το σλόγκαν εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τα ζητήματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες, κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο ελβετικό θέρετρο. Σε οικονομικό επίπεδο οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών εκτιμούν πως μετά από έξι χρόνια ύφεσης η παγκόσμια οικονομία δείχνει να αλλάζει ρώτα.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως ανακάμπτουν, την ώρα που οι αριθμοί  δείχνουν πως και η ευρωζώνη κάνει δειλά βήματα προς τα μπρος. Όλα αυτά τη στιγμή που οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα εμφανίζουν και αυτές με τη σειρά τους μία δυναμικότερη ανάκαμψη.

Στην πολιτική διάσταση, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το πως θα επιτευχθεί μία πιο άμεση συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση θρησκευτικών και φυλετικών ταραχών καθώς και περιφερειακών συγκρούσεων στα «θερμά» μέτωπα του πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, αλλά και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν, βρίσκονται αρκετά ψηλά στην ατζέντα της συνόδου.

Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, εκεί είναι που υπάρχει… πολύ ψωμί: Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στα ανεπτυγμένα κράτη ανοίγει όλο και περισσότερο, στρατιές νέων ανέργων προστίθενται στους μη έχοντες εργασία, τη στιγμή που η κατάσταση τις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει τραγική, ενώ επί τάπητος βρέθηκε και το φλέγον θέμα της μετανάστευσης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Φυσικά αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία συζητιούνται σε… κοινή θέα. Το πραγματικό ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται στο… παρασκήνιο και συγκεκριμένα στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις, καθώς παραβρίσκονται ηγέτες χωρών που πρακτικά δεν έχουν σχέσεις.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα είναι το εάν ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Νετανιάχου και ο πρόεδρος του Ιράν Ροχανί θα έχουν τετ α τετ, μιας και οι δύο είναι ανάμεσα στους καλεσμένους για φέτος.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ιράν… έβγαλε ορισμένες ειδήσεις κατά την παρουσία του στο Νταβός, όπως η χείρα φιλίας που έτεινε προς τη δύση καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στον πάγο εδώ και δεκαετίες, αλλά και το κέλευσμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του, προαναγγέλλοντας μάλιστα νέο επενδυτικό πλαίσιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, πίσω από τις κλειστές πόρτες διάφορων χλιδάτων εστιατορίων στην κωμόπολη του Νταβός συγκεντρώνονται στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολυεθνικών και οι συζητήσεις τους – που συνήθως συνοδεύονται από μπουκάλια ακριβών κρασιών και εκλεκτών εδεσμάτων- και συζητούν για τους τρόπους που θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη φουσκωμένα κέρδη τους.

Πέραν των συζητήσεων σε προσκήνιο και παρασκήνιο, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός διοργανώνονται και ορισμένες χλιδάτες εκδηλώσεις, πάρτι όπου οι υψηλοί προσκεκλημένοι  μαζί με αστέρες του Χόλιγουντ και τη μουσικής διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γιατί ας μην ξεχνάμε, το Φόρουμ του Νταβός δεν είναι απλά μία συνάντηση της πολιτικής και οικονομικής Ελίτ του πλανήτη. Είναι επίσης και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για… δημόσιες σχέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους New York Times, για να μπορέσει κάποιος να παρευρεθεί στις εργασίες και τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης θα πρέπει να πληρώσει το – διόλου ευτελές- ποσό των 75.000 δολαρίων.

Ο… αστερισμός των εγωπαθών

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο ελβετικό θέρετρο, περιλαμβάνουν μπόλικες δόσεις υποκρισίας.

Ηγέτες, υπουργοί, στελέχη πολυεθνικών και τραπεζών συζητούν για όλους εμάς χωρίς… εμάς, αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τους πολίτες των χωρών τους.

Όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να βρουν λύση με τις ατέρμονες συζητήσεις και την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των καλεσμένων.

Ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον περιγράφει τα όσα συμβαίνουν στο Νταβός με πολύ… γλαφυρά λόγια:

«Ένας αστερισμός εγωπαθών που εμπλέκονται σε όργια κολακείας».


σχετικα αρθρα