Η ουκρανική αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση χθες για διεθνή διαμεσολάβηση μετά τις χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την επέκταση των μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρώην πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης του κόμματος Udar, δήλωσε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη.

«Ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του αντί να σταματήσει την αντιπαράθεση. Πρέπει να τον σταματήσουμε», τόνισε ο Κλίτσκο.

Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνομιλίες χθες με τον Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να εγκαταλείψει τη βία, να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των διαδηλωτών και να προωθήσει δημοκρατικές ελευθερίες, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Θα σταθούμε δίπλα στο λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο Κέρι.

Νωρίτερα χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε είχε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Γιανουκόβιτς και με το νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρι Κλιούγεφ.

Χθες, ο Γιανουκόβις υποσχέθηκε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αμνηστία για τους συλληφθέντες διαδηλωτές και αλλαγές στους περιοριστικούς νόμους η ψήφιση των οποίων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

«Θα κάνω τα πάντα για να τερματιστεί η κρίση», φέρεται ότι δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.