Η ένταση στο Κίεβο παραμένει αμείωτη. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέσα στη νύχτα, παρά τις προεδρικές δεσμεύσεις για παραχωρήσεις.Ο Μάρτιν Σουλτς κάνει λόγο για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στον Γιανουκόβιτς. 

Μετά από δύο μήνες έντονων διαμαρτυριών κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει τεταμένη, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε χθες πως θα προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, όπως τον κυβερνητικό ανασχηματισμό σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη, την αμνήστευση φυλακισμένων διαδηλωτών αλλά και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις. Μάλιστα μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνησης Στέφαν Φούλε, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει τα πάντα για να δώσει «τέλος σε αυτή τη διαμάχη». 

Παρά την κίνηση «καλής θέλησης» του Γιανουκόβιτς, οι διαδηλωτές ήρθαν εκ νέου χθες το βράδυ αντιμέτωποι με την αστυνομία, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με τη ρίψη δακρυγόνων. Από νωρίς σήμερα το πρωί η κατάσταση στους δρόμους της ουκρανικής κυβέρνησης είναι πιο ήρεμη, με τους διαδηλωτές να κρατούν αναμμένες κάποιες εστίες φωτιάς για να ζεσταθούν λόγω του ψύχους. 

Οι χθεσινές διαδηλώσεις δεν είχαν την ένταση των προηγούμενων ημερών, ωστόσο εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο στην ουκρανική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε στην DW ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με ανασχηματισμό και ότι ο «λαός ζητά από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί». Επιπλέον ο Κλίτσκο αποκάλεσε το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας «απολύτως διεφθαρμένο».

Σουλτς: Δεν αποκλείονται κυρώσεις προς το Κίεβο 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild που δημοσιεύεται σήμερα θεωρεί πολύ πιθανή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, εάν δεν επιτευχθεί άμεσα εκτόνωση της κρίσης και συμφωνία με τους διαδηλωτές. «Όποιος πορεύεται χρησιμοποιώντας ωμή βία, διώχνει και τα τελευταία απομεινάρια εμπιστοσύνης», αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς αναφορικά με τον Γιανουκόβιτς. 

Παράλληλα, πολιτικοί από όλον τον κόσμο καταδικάζουν ομόφωνα την έκρηξη της βίας στην Ουκρανία, καλώντας τον Γιανουκόβιτς να προσχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονται ήδη σε επαφές με τον Γιανουκόβιτς με στόχο να δοθεί τέλος στη βία και προχωρήσουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε μετά την κατ‘ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιανουκόβιτς δεν σχολίασε την κατάσταση στο Κίεβο, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον αναμένεται να μεταβεί στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.