Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο σε επεισόδια, ανάμεσά τους 26 στο Κάιρο και στα προάστιά του, ενώ 765 συνελήφθησαν, στις αντίπαλες διαδηλώσεις υποστηρικτών της—υποστηριζόμενης από το στρατό—κυβέρνησης και των ισλαμιστών, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Τα νέα αιματηρά επεισόδια, την ημέρα που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, σημειώθηκε εν μέσω του κύματος καταστολής κάθε κινητοποίησης από μέρους της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης από το στρατό, ο οποίος ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από αστυνομικούς και στρατιωτικούς ή υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης.

Στο Κάιρο εκατοντάδες διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν διά της βίας από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σκάγια, ενώ πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011.

Στη νότια πόλη Μίνια, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και σε δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο ταξίαρχος Χισάμ Νασρ, διευθυντής εγκληματικών ερευνών του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.

Στην Αλεξάνδρεια, μία γυναίκα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Συγκεντρώσεις οπαδών της κυβέρνησης, αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.