Πολλοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από ένοπλους κοντά στη Φαλούτζα, την πόλη δυτικά της Βαγδάτης που είχε πέσει στα χέρια ανταρτών, περιλαμβανομένων και μαχητών της αλ Κάιντα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εικόνες που καταγράφηκαν εκεί. Στο μεταξύ σε όλο το Ιράκ 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα βίαια επεισόδια, γεγονός το οποίο ανεβάζει σε πάνω από 850 τον απολογισμό των νεκρών για τον Ιανουάριο—έναν απολογισμό που είναι ήδη τριπλάσιος εκείνου του Ιανουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, σήμερα το πρωί αντικυβερνητικοί μαχητές επιτέθηκαν σε μια θέση του στρατού στην περιφέρεια της πόλης, περίπου 60 χλμ. από τη Βαγδάτη, τρέποντάς τους σε φυγή. Κατά τις μαρτυρίες, από 5 ως 22 στρατιωτικοί έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube, η αυθεντικότητα του οποίου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί, απεικονίζει πέντε άνδρες με στολές του ιρακινού στρατού αιχμάλωτους στην καρότσα ενός ημιφορτηγού, περικυκλωμένους από άνδρες που κραδαίνουν την μαύρη σημαία των οπαδών του τζιχάντ, του ιερού πολέμου, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ, πρόσκειται στην αλ Κάιντα).

Σε άλλο βίντεο, αντάρτες βρίσκονται στη θέση του οδηγού σε δύο τζιπ Χάμβι του στρατού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αντάρτες απέσπασαν έξι τέτοια οχήματα από τους στρατιωτικούς, τα τρία εκ των οποίων πυρπολήθηκαν.

Αλλού στην επαρχία Άνμπαρ, όπου υπάγεται διοικητικά η Φαλούτζα, δύο αστυνομικοί ανέφεραν ότι αντάρτες κατέλαβαν δύο αστυνομικά τμήματα στην αλ Μπούμπαλι και στην Άμπου Ομπέιντ, δύο επαρχιακές ζώνες ανάμεσα στη Φαλούτζα και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Ράμαντι, 40 χλμ. πιο μακριά. Λίγο νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις της ιρακινής ασφάλειας αποσύρθηκαν από τα αστυνομικά τμήματα. Οι δύο αστυνομικοί, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εξήγησαν ότι οι αστυνομικοί αποχώρησαν και πήραν μαζί τις οικογένειές τους, εγκαταλείποντας όπλα και εξοπλισμό, αφού περικυκλώθηκαν από τους αντικυβερνητικούς μαχητές.

Ο στρατός διεξάγει εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες—μάταια—μια επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη των περιοχών της Άνμπαρ, κυρίως της Ράμαντι, που ελέγχουν οι αντάρτες εν μέρει, όπως και τη Φαλούτζα, μια εστία αντίστασης μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Στη Φαλούτζα, μια γυναίκα και τρία παιδιά σκοτώθηκαν από μια ρουκέτα που έπληξε το σπίτι τους, είπε ένας γιατρός, ο Άχμεντ Σάμι, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει από ποια πλευρά ερρίφθη.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ανάμεσά τους τέσσερις σε τρεις επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα συντονισμένες, με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες που πυροδοτήθηκαν στην Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ). Άλλοι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας απόστρατος στρατηγός, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Βαγδάτη και τα περίχωρά της ενώ ένας ένατος άνθρωπος, ένας προεστός μιας φυλής, δολοφονήθηκε στην Μοσούλη, από ενόπλους που τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.