Η Ιρλανδία μπορεί να καταφέρει μόνη της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο τoυ Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

"Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τέτοιο αίτημα και πιστεύω ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει καλά", δήλωσε ο Στρος-Καν.

Πηγές από την ευρωζώνη είχαν δηλώσει χθες στο Ρόιτερ ότι γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ιρλανδία, ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι "πολύ πιθανό" η Ιρλανδία να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Το Δουβλίνο πάντως έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι σκοπεύει να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE: "Είμαστε έτοιμοι και ελέγχουμε την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τις ιρλανδικές αρχές".

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το θέμα της Ιρλανδίας θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Πάντως ο Στρος-Καν δήλωσε από τη μεριά του ότι δεν γνωρίζει τίποτα για συζητήσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία από την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.