Περίπου 770 ιρανοί δημοσιογράφοι, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τού ζητούν να παρέμβει για την επαναλειτουργία της 'Ενωσης Δημοσιογράφων, η οποία έκλεισε με δικαστική εντολή το 2009, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad.

Η 'Ενωση, η οποία πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, έκλεισε τον Αλυγουστο του 2009, δυο μήνες μετά την αμφισβητηθείσα επανεκλογή του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η οποία προκάλεσε κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο κατεστάλη βιαίως από το καθεστώς.

Την περίοδο εκείνη συνελήφθησαν πολλοί δημοσιογράφοι και η 'Ενωση έκλεισε με εντολή του γενικού εισαγγελέα της Τεχεράνης Σαΐντ Μορταζαβί, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Πληροφοριών.

"Την επομένη της εκλογής σας υποσχεθήκατε να ενεργήσετε για την επαναλειτουργία της 'Ενωσης Δημοσιογράφων. Τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι από τους υπουργούς σας περενέβησαν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα επαναλειτουργήσει η 'Ενωση", τονίζουν οι δημοσιογράφοι στην επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα.

"Διατηρούμε ακόμα ελπίδες όσον αφορά την υπόσχεσή σας και σάς ζητούμε να δώσετε τις απαραίτητες εντολές για να επισπευσθεί η διαδικασία επαναλειτουργίας της 'Ενωσης", υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι δημοσιογράφοι.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Ιράν είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία κατήγγειλε το 2009 μια "εκστρατεία εκφοβισμού" των ΜΜΕ.

Ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Ιούνιο του 2013 με την υποστήριξη των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών, προσπαθεί να χαλαρώσει τους πολιτικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά πρέπει ν' αντιμετωπίσει την αντίσταση των συντηρητικών, οι οποίοι ελέγχουν πολλά όργανα της εξουσίας.