Μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, άρχισαν έντονες διεργασίες για τη σύναψη πολιτικών συμμαχιών.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά καθώς οι εκλογές, σύμφωνα με τις αναγγελίες κυβερνητικών στελεχών, θα προκηρυχθούν για τις 16 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο του Βελιγραδίου.

Στην εκλογική λίστα του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) δήλωσαν ήδη συμμετοχή η «Νέα Σερβία» (NS) του υπουργού Κατασκευών και Χωροταξίας, Βέλιμιρ Ίλιτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDPS) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και εκπροσώπου της βοσνιακής- μουσουλμανικής μειονότητας, Ράσιμ Λιάγιτς.

Επίσης, την επιθυμία του να συμμαχήσει με το SNS στις βουλευτικές εκλογές εξέφρασε και ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), Βουκ Ντράσκοβιτς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς θα κατέβει στις εκλογές με τους ίδιους πολιτικούς εταίρους, όπως και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα των Συνταξιούχων (PUPS) και την Ενωμένη Σερβία (JS).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες εντός του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), όπου διαφαίνεται κλίμα πόλωσης στην ηγεσία σε βαθμό που να μην αποκλείεται και η διάσπαση.

Όπως αποκαλύπτει ο σερβικός Τύπος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Μπόρις Τάντιτς εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητο πολιτικό σχήμα που θα δημιουργήσει με στελέχη του DS που είναι δυσαρεστημένα από την πολιτική του νυν προέδρου Ντράγκαν Τζίλας.

Οι τριγμοί στο δεύτερο σε δύναμη πολιτικό κόμμα στη Σερβία άρχισαν όταν ο Ντράγκαν Τζίλας, μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Νοέμβριο του 2012, ξεκίνησε εκκαθαρίσεις στελεχών που δεν συμφωνούσαν με την πολιτική που ακολουθούσε. Παράλληλα, η απουσία αντιπολιτευτικού λόγου και η έλλειψη θέσεων για τα φλέγοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οδήγησαν το Δημοκρατικό Κόμμα στο περιθώριο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει απώλεια ποσοστού 10% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όπου έλαβε 22,1%. Στην τελευταία, μάλιστα, δημοσκόπηση, το ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ντράγκαν Τζίλας ήταν κάτω από μισή μονάδα και είναι το χαμηλότερο που καταγράφηκε ποτέ για αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα απορρίπτει κάθε συνεργασία για τις εκλογές και κατεβαίνει αυτόνομα. Άλλωστε, θα ήταν δύσκολο για τον Κοστούνιτσα να βρει συμμάχους, αφού βασικό πόλο της πολιτικής του αποτελεί η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν συμμερίζεται καμία κοινοβουλευτική παράταξη.