Το κυβερνών Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αν πάει απρόσμενα καλά στις επικείμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Ιλιάνα Γιότοβα.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένα τεστ για την κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, το οποίο στηρίζουν οι Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), εκτιμά η κ. Γιότοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Αμέσως μετά την άνοδό της στην εξουσία, η κυβέρνηση Ορεσάρσκι ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην διαφθορά και τις «ύποπτες» επιχειρηματικές επιρροές στην πολιτική.

Κύκλοι τόσο των Σοσιαλιστών όσο και του MRF έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι, σε περίπτωση που τα δύο κόμματα αποτύχουν να έχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ίσως θα πρέπει να δρομολογηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που θεωρούν πως τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών δημοσκοπήσεων δεν θα πρέπει να συνδέονται τόσο στενά με την εθνική πολιτική.

«Είναι πιθανόν το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα να ζητήσει πρόωρες εκλογές από μόνο του, αν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι πειστικά» δήλωσε η κ. Γιότοβα στο TV7.

H Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής σχολίασε στη συνέχεια την απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας και αρχηγού του BSP Γκιόργκι Παρβάνοφ να σχηματίσει ξεχωριστή λίστα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα διάσπασης και θα έχει πολύ μικρή επιρροή ανάμεσα στους υποστηρικτές του κόμματος.