Η Αυστρία μπορεί να ζητήσει από τη Σλοβενία την έκδοση του Γιάνεζ Ζέμλιαριτς, πρώην επικεφαλής του σλοβενικού τμήματος της διεύθυνσης κρατικής ασφάλειας της Γιουγκοσλαβίας (UDBA) για την εκτέλεση σχεδίου που είχε στόχο τη δολοφονία του Κροάτη μετανάστη Νικίτα Μαρτίνοβιτς, στο Κλάνγκενφουρτ της Αυστρίας το 1975, σύμφωνα με το σλοβενικό περιοδικό «Reporter».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτό ήδη συνέβη με τον Γιόσιπ Πέρκοβιτς, πρώην ανώτατο αξιωματικό της UDBA, ο οποίος εκδόθηκε από την Κροατία στη Γερμανία βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον ρόλο του στη δολοφονία του Κροάτη αντιφρονούντα Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983, κοντά στο Μόναχο.

«Οι επιζώντες αξιωματούχοι της UDBA, με αιματοβαμμένα χέρια ακόμη περπατούν ελεύθερα στη Σλοβενία. Δεν υπάρχει βούληση στην εισαγγελική υπηρεσία για αντιμετώπισή τους και απόδοση ικανοποίησης στα θύματά τους» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Οι πολιτικοί της μετα-κομμουνιστικής αριστεράς στη Σλοβενία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, δεν είναι σε θέση να αποστασιοποιηθούν από το προηγούμενο καθεστώς. Αντί γι' αυτό αναζητούν δικαιολογίες και χαρακτηρίζουν άτομα που αποκαλύπτουν το σκοτεινό αυτό κομμάτι της σλοβενικής σύγχρονης ιστορίας ως προδότες.

Οι επιζώντες αξιωματούχοι της UDBA δεν φοβούνται τη σλοβενική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου εισαγγελέα Ζβόνκο Φίσερ και του ανώτατου δικαστή Μπράνκο Μάσλεσα, αλλά πρέπει να φοβούνται την αυστριακή εισαγγελία και την αυστριακή αστυνομία που εξετάζουν την υπόθεση Μαρτίνοβιτς, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.