Σχεδόν οι μισές από τις περίπου 500 γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο της Χομς, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται εδώ και 600 ημέρες από τον συριακό στρατό, δέχθηκαν να απομακρυνθούν, ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές.

«Περίπου 200 γυναίκες και παιδιά, που υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων εξαιτίας της πολιορκίας του στρατού, θέλουν να απομακρυνθούν» από τη Χομς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Ζιάντ, που βρίσκεται στην πόλη.

«Όμως αυτοί που είναι έτοιμοι να φύγουν, δεν θα το κάνουν αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα συλληφθούν από το καθεστώς. Και πολλές άλλες γυναίκες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι είχε δηλώσει χθες Κυριακή ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει στις γυναίκες και τα παιδιά «να φύγουν αμέσως», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Χομς ήδη από σήμερα.

Οι ακτιβιστές στις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών είχαν δεχθεί με επιφύλαξη την ανακοίνωση αυτή. Είχαν ζητήσει εγγυήσεις προκειμένου οι γυναίκες και τα παιδιά που θα απομακρυνθούν να μην συλληφθούν μόλις βγουν από την πόλη και ζήτησαν επαρκή ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.