Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε απόψε ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία αύριο, 48 ώρες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης που σπαράσσει την χώρα.

«Θα μεταβώ αεροπορικώς στο Κίεβο αύριο το βράδυ» ανέφερε η Άστον σε μια γραπτή δήλωσή της. Εκπρόσωπός της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αξιωματούχος θα αναχωρήσει αύριο μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες και ότι θα περάσει ολόκληρη την Τετάρτη στο Κίεβο προτού αναχωρήσει για τη Ρίγα την Πέμπτη.

Η Άστον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Έχω θορυβηθεί από τα δημοσιεύματα περί του ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε. Αυτό θα οδηγούσε σε μια νέα ολισθηρή πορεία τη χώρα «η οποία δεν θα ωφελούσε κανέναν», πρόσθεσε.

Κάλεσε τη βουλή να «ορίσει ένα ξεκάθαρο δρόμο (...) προς μια πολιτική λύση», ανακαλώντας τους επίμαχους νέους νόμους και την αντιπολίτευση να «πάρει αποστάσεις από εκείνους οι οποίοι καταφεύγουν στη βία».

«Η βία πρέπει να σταματήσει και αμφότερες οι πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», πρότεινε η Άστον, σύμφωνα με τη δήλωσή της, που επικαλείται και το Γερμανικό Πρακτορείο.