Ο ουκρανός Πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ παραιτήθηκε σήμερα σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το Associated Press σε δήλωσή του επεσήμανε πως με  «στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κοινωνικο-πολιτικό συμβιβασμό, για χάρη της ειρηνικής έκβασης της διαμάχης, έκανα μια προσωπική επιλογή και ζήτησα από τον ουκρανό Πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του Πρωθυπουργού».

Ο Αζάροφ επικάλεστηκε ως λόγο για την παραίτησή του την απειλή για την οικονομία της χώρας εξαιτίας της κρίσης που μαίνεται εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

"Η κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη συνιστώντας έτσι κίνδυνο και για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία και τον κάθε πολίτη χωριστά", είπε ο Αζάροφ.

Ο 66χρονος Αζάροφ διορίστηκε από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 κι έκτοτε βρίσκεται στο πηδάλιο της υπερχρεωμένης χώρας μέσα από δύσκολους καιρούς, με το εθνικό της νόμισμα να είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και αποκρούοντας τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.