Οι εργάτες των τεσσάρων μονάδων παραγωγής της σουηδικής βιομηχανίας Electrolux στην Ιταλία, δεν παρουσιάσθηκαν, σήμερα, στον χώρο εργασίας τους, καθώς άρχισαν μια σειρά «εκ περιτροπής απεργιακών κινητοποιήσεων» αντιδρώντας στις προτάσεις της εργοδοσίας για μείωση των μισθών τους.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι μειώσεις αυτές —λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των απολαβών τους—, αγγίζουν τουλάχιστον το 40%. Η σουηδική εταιρία αντιθέτως υποστήριξε σήμερα ότι οι μειώσεις μισθών θα είναι χαμηλότερες από 10%.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με οκτακόσια ευρώ τον μήνα. Οι οικογένειές μας, αν δεχθούμε τις προτάσεις που μας γίνονται, πρόκειται να πεινάσουν», δήλωσε εργαζόμενη της εταιρίας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5 του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Στο μεταξύ η Ντέμπορα Σερακιάνι, η περιφερειάρχης της περιοχής Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, (στην οποία βρίσκεται μια από τις μονάδες παραγωγής της Electrolux) ζήτησε την παραίτηση του ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Φλάβιο Τζανονάτο, κατηγορώντας τον για ολιγωρία στην διαχείριση της όλης υπόθεσης.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων έκαναν γνωστό ότι επιδιώκουν «να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα για να του εκθέσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται». Παράλληλα τονίζουν ότι «η υπόθεση της Electrolux δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως αντανακλά την γενικότερη κρίση του τομέα της εργασίας σε όλη την χώρα».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δημοσιεύουν και σήμερα πληροφορίες περί του ότι η επιθυμία της διεύθυνσης της Electrolux είναι να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα ωρομίσθια της Ιταλίας και της Πολωνίας: (24 ευρώ στην Ιταλία, 6 στην Πολωνία). Η διαφορά είναι τεράστια και κατά πολλούς αναλυτές μοιάζει αδύνατον να καλυφθεί.