Τη λύπη της για τη συμπεριφορά του Κροάτη πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς, με αφορμή τα όσα δήλωσε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος την Δευτέρα, εξέφρασε η Συνδιάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Κροατίας (HBK).

Ο κ. Μιλάνοβιτς επέκρινε από το βήμα της βουλής την Καθολική Εκκλησία, επειδή, όπως είπε, η εκπροσώπησή της στην εκδήλωση δεν ήταν στο επίπεδο άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η HBK αναφέρει πως η σλοβενική βουλή γνώριζε πως οι επίσκοποι δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση λόγω έκτακτης συνεδρίασης της ολομέλειάς της.

Μετά τις επικριτές αυτές δηλώσεις του κ. Μιλάνοβιτς, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, Νεντιέλικο Πίνταριτς δήλωσε ότι μια τέτοιου είδους κριτική ήταν «ανάρμοστη» και πρόσθεσε πως ο αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ, καρδινάλιος Γιόσιπ Μπόζανιτς, δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω της έκτακτης συνεδρίασης.

Στην ανακοίνωση της HBK εκφράζεται η θλίψη της Καθολικής Εκκλησίας για το γεγονός ότι η εκδήλωση μνήμης αμαυρώθηκε από τις απρεπείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας.