Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα από τον μεγάλο αριθμό Αυστραλών που λαμβάνουν μέρος στην εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Οι Αυστραλοί σήμερα φέρεται να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα στις συριακές δυνάμεις των ανταρτών. Σύμφωνα με μια δημόσια δήλωση που έκανε ο David Irvine, γενικός διευθυντής του Αυστραλιανού Οργανισμού Μυστικών Υπηρεσιών (ASIO) εκατοντάδες είναι οι Αυστραλοί που πολεμούν στη Συρία.

Το σύνολο μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, έχει διπλασιαστεί από το τέλος του περασμένου έτους και, ως ποσοστό του μουσουλμανικού πληθυσμού της Αυστραλίας, είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός.

Σύμφωνα με το ABC ένας Αυστραλός πολίτης στρατολογεί Αυστραλούς που τους στέλνει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Το ABC επικαλείται δικαστικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει πως ο Μοχάμεντ Αλί Μπαγιαλί, Αυστραλός πολίτης που εργαζόταν στην Τουρκία σε συνεργασία με τον Χαμντί Αλ Κάντσι από το Σίδνεϊ στρατολόγησαν Αυστραλούς πολίτες.

Ο Κάντσι δικάζεται στο Σίδνεϊ κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στον πόλεμο.

Τα άτομα που στρατολογούσε φέρονται να πολεμούσαν σε οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάϊντα

Δυο απ' αυτούς τους νέους σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Συρία. H αυστραλιανή κυβέρνηση φοβάται την επιστροφή τους, όταν η σύγκρουση τελειώνει.

Μάλιστα η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν λάβει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα, που πολίτες της λαμβάνουν μέρος στον εμφύλιο σπαραγμό μιας άλλης χώρας» είπε ο κ. Μόρισον.

Σύμφωνα με τον Greg Barton, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για την Τρομοκρατία του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, «είναι πολύ δύσκολο να έχεις στοιχεία ή αποδείξεις για το τι πραγματικά συμβαίνει. Όμως, ο επικεφαλής της ASIO δεν κάνει πολύ συχνά δημόσιες δηλώσεις, οπότε το γεγονός ότι βγαίνει και μιλάει γι ‘αυτό δείχνει πόσο ανησυχεί».

Πράκτορες της αντιτρομοκρατικής της Αυστραλίας έχουν αποσταλεί στην Τουρκία και τη Βηρυτό, όπου συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για Αυστραλούς τους οποίους υποπτεύονται ότι έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν.

Η αυστραλιανή παρουσία στη Συρία, ορισμένοι πιστεύουν, εξηγείται εν μέρει ως καθαρός καιροσκοπισμός. Ο Barton επισημαίνει ότι πολλοί από τους Αυστραλούς που έχουν ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη προέρχονται από την κοινότητα μεταναστών από το βόρειο Λίβανο - μια ομάδα που έχει «υπερβολικά προβλήματα» με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Nick Kaldas, ένας Αιγύπτιος ειδικός της αντιτρομοκρατίας που δουλεύει στη NSW συμφωνεί ότι υπάρχουν «άνθρωποι που εμπλέκονται στο έγκλημα και χρησιμοποιούν τη σύγκρουση στη Συρία ως δικαιολογία ή πρόφαση για να πραγματοποιήσουν περισσότερες εγκληματικές πράξεις».

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι μαχητές υποκινούνται από θρησκευτικό εξτρεμισμό.