Η Ευγενία Τιμοσένκο, η 33χρονη κόρη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλιας Τιμοσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην χώρα της, παρουσίασε την θέση της για τις επερχόμενες εκλογές και την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στην Ουκρανία.

Η Γιούλια Τιμοσένκο, που ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων ενός εκατομμυρίου πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη γενικευμένη νοθεία στην εκλογική αναμέτρηση του 2004, νοσηλεύεται εξαιτίας μιας σοβαρής πάθησης στη μέση σε ένα νοσοκομείο των φυλακών στην ανατολική Ουκρανία. Η κόρη της την εκπροσωπεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

dpa: Πώς αντιλαμβάνεται η μητέρα σας τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία;

Τιμοσένκο: Μέσα στο μυαλό της είναι μαζί με τους πολίτες που έχουν συρρεύσει στην πλατεία Ανεξαρτησίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ενημερώνεται από όλους μας, και μέσω ημών στέλνει μηνύματα στους διαδηλωτές. Η υγεία της και οι συνθήκες (που βιώνει) στο νοσοκομείο βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Η επίλυση της πολιτικής κρίσης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για εκείνη.

dpa: Ποια είναι η άποψή της για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση;

Τιμοσένκο: Πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα έπρεπε να γίνονται. Μετά τους θανάτους (των διαδηλωτών), παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή. Το κεντρικό αίτημα των πολιτών είναι η παραίτηση του προέδρου και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση δεν θα ενταχθεί σε μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο Γιανουκόβιτς. Είχε συγκεντρώσει στα χέρια του τόση εξουσία από το 2010 που βασικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επιπλέον δεν έχει τιμωρηθεί κανείς μέχρι στιγμής για τις δολοφονίες διαδηλωτών.

dpa: Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Τιμοσένκο: Τα πάντα εξαρτώνται από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία. Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η μητέρα μου πρέπει να αποφυλακιστεί για να πάρει μέρος σε αυτήν την αναμέτρηση. Χρειαζόμαστε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει κι εκείνη να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και να μπορέσει να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσει την υποστήριξη (των πολιτών).

Εκείνη παραμένει η πλέον σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης (της χώρας). Και η δημοτικότητά της, καθώς είναι πολιτική κρατούμενη, αυξάνεται.

dpa: Η αντιπολίτευση έχει διχασμένη. Υπάρχουν πολλοί ηγέτες. Πώς θα τελειώσει αυτό;

Τιμοσένκο: Δεν είναι η ώρα (για να συζητάμε) για πολιτικές φιλοδοξίες. Όλοι είμαστε ενωμένοι στον αγώνα αυτόν εναντίον του καθεστώτος Γιανουκόβιτς. Για αυτό το λόγο η μητέρα μου υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει όλοι να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στον πρώτο γύρο θα ξεκαθαριστεί πόσες ψήφους λαμβάνει κάθε κόμμα και τότε η αντιπολίτευση θα μπορεί να ενωθεί πίσω από το κόμμα με τη μεγαλύτερη (λαϊκή) υποστήριξη. Βάσει των διαθέσεων που καταγράφονται η αντιπολίτευση θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 70% των ψήφων.

dpa: Ποιος είναι κατά την άποψή σας ο ρόλος της Ρωσίας; Και τι μπορεί να κάνει η Δύση;

Τιμοσένκο: Δεν είμαι πολιτικός, αλλά όλοι μας βιώσαμε την πίεση που άσκησε η Μόσχα εναντίον της συμφωνίας της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια στενότερη εταιρική σχέση.

Πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι Γιανουκόβιτς εκλέχθηκε νόμιμα. Όμως διαμέσου των τροποποιήσεων που έκανε στο Σύνταγμα το 2010, διεύρυνε τις εξουσίες του σε τέτοιο βαθμό που ισοδυναμεί με ένα πραξικόπημα. Κανείς στην Ουκρανία δεν το ψήφισε αυτό. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν δικτάτορα.