Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή.

Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".

Οι αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης "την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη" καθώς και την "έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης".

Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της "επειδή δεν θα μπορέσει" να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν τής επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει".

Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση", υπογράμμισε την ανάγκη για "επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης" και "επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια".

Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.