Οι 4,7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον διεξαγόμενο με μεγάλη καθυστέρηση δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, που διεθνείς δωρήτριες χώρες ελπίζουν ότι θα αποκαταστήσει τη "σταθερότητα" που θεωρούν απαραίτητη για την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος σάρωσε τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου το 2010.

Την προεδρία διεκδικούν ο 50χρονος Μισέλ Μαρτελί, και η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκά, 70 ετών, καθηγήτρια νομικής και μητριαρχική μορφή της αντιπολίτευσης.

Ο πρώτος γύρος, την 28η Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκε χαοτικός, με εκτεταμένες καταγγελίες περί νοθείας και αιματηρά επεισόδια. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος στηρίζει την διαδικασία, λέει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στον τρόπο που θα διεξαχθεί, ώστε να υπάρξει σαφές και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

"Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αϊτής που θα γίνει επαναληπτική εκλογή, δεύτερος γύρος, έτσι νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα είναι νόμιμο και θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού της Αϊτής και αυτό από μόνο του είναι ήδη σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση", δήλωσε ο Έντμοντ Μουλέτ, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ στην Αϊτή.

Κυανόκρανοι του Οργανισμού μαζί με την εγχώρια αστυνομία θα φρουρούν τα 11.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και άλλοι ηγέτες ευχήθηκαν η ψηφοφορία να γίνει υπό "ειρηνικές" συνθήκες και να είναι "διαφανής".

Παραμένει πάντως αστάθμητος παράγοντας το εάν και κατά πόσον θα επηρεάσει το αποτέλεσμα η επάνοδος του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία την Παρασκευή παρά το ότι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό οι ΗΠΑ.

Τα τελικά αποτελέσματα θα επαληθευτούν και θα ανακοινωθούν την 16η Απριλίου, πάντως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν την 31η Μαρτίου.

Ο Μουλέτ αναγνωρίζει ότι η μακρά περίοδος αναμονής δημιουργεί τον κίνδυνο κάποιο από τα δύο στρατόπεδα να ισχυριστεί πρόωρα ότι κέρδισε τις εκλογές, παρόμοιοι ισχυρισμοί είχαν προκαλέσει ταραχές στον πρώτο γύρο, αλλά δηλώνει "βέβαιος" ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ και η αστυνομία μπορούν να "ελέγξουν" την κατάσταση.